Η φυσική φυγή των Ελλήνων και το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕΕΜ

Η φυσική φυγή των Ελλήνων και το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΕΕΜ

Ένα από τα αξιοσημείωτα των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία ήταν και η δεινή ήττα που υπέστη η ελληνική μειονότητα. Εξέλεξε μόλις δύο βουλευτές από τρεις που είχε στην προηγούμενη Βουλή. Το κοινώς λεγόμενο «κάθε πέρσι και καλύτερα», εν προκειμένω, αποτυπώνει απολύτως την πορεία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της ομογένειας.

Ξεκίνησε το 1991 με πέντε, εκλεγμένους διά του (αμιγώς μειονοτικού) συνδυασμού Ομόνοια, και άλλους δεκατρείς μέσω των αλβανικών κομμάτων, σύνολο δεκαοκτώ δηλαδή, και έφτασε να εκπροσωπείται στο νέο Κοινοβούλιο από δύο(!).

Εναν εκλεγμένο με τον συνδυασμό της συνασπισμένης αντιπολίτευσης (ΚΕΑΔ) και τον άλλο από τα ψηφοδέλτια του Ράμα.

Η φθίνουσα κοινοβουλευτική πορεία της μειονότητας, με αποκορύφωμα το τελευταίο οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα, από μια άποψη αποτελεί φυσική συνέχεια της φυγής των Ελλήνων της Αλβανίας από τις πατρογονικές τους εστίες και λαθών της ηγεσίας της αλλά και της Αθήνας. Τα οποία διευκόλυναν τα υποδόρια σχέδια του αλβανικού εθνικισμού για σταδιακό «άδειασμα της γωνιάς» από τον ελληνικό «δούρειο ίππο» του νότιου κακού γείτονα, όπως θεωρούν την ελληνική μειονότητα

Ο Εντι Ράμα, που δεν διακρίνεται για τον φιλελληνισμό του, με όπλο τον κορωνοϊό, επέφερε σε τούτες τις εκλογές συντριπτικό πλήγμα στη μειονότητα. Με την απόφασή του να επιβάλει δεκατετραήμερη καραντίνα σε όσους Αλβανούς από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία αποφάσιζαν να ταξιδέψουν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απέκλεισε πολλές χιλιάδες ομογενών ψηφοφόρων από το να ταξιδέψουν στα χωριά τους για να εκλέξουν μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές, είτε με το ΚΕΑΔ είτε και με άλλα αλβανικά κόμματα. Οι Ελληνες της Αλβανίας νομιμοποιούνται να φωνάζουν ότι η επιβολή του μέτρου, τύποις σύννομη με τα μέτρα εναντίον της COVID-19, αποσκοπούσε στο να κλείσει τα σύνορα για τους ομογενείς ψηφοφόρους και να στερήσει έτσι τους υποψηφίους της μειονότητας από την ψήφο τους. Γιατί αφενός η εφαρμογή των μέτρων κατά της πανδημίας στην Αλβανία αποτελεί ανέκδοτο και αφετέρου ο ίδιος, που όμνυε στο όνομα της προστασίας της δημόσιας υγείας, το βράδυ των εκλογών οργάνωσε ογκώδη συγκέντρωση οπαδών του στην κεντρική πλατεία των Τιράνων για να πανηγυρίσουν τη νίκη του.

Η κοινοβουλευτική φωνή της ελληνικής μειονότητας θα ακούγεται ασθενική και η παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων υπέρ των αιτημάτων του ελληνισμού διαφαίνεται αδύναμη, ενώ ένα βασικό όπλο της Αθήνας στις δύσκολες ελληνοαλβανικές σχέσεις αχρηστεύεται. Με αφορμή το κακό εκλογικό αποτέλεσμα, ίσως είναι η ώρα αποφάσεων. 

Πηγή: Σταύρος Τζίμας/kathimerini.gr

Για κατάχρηση δημοσίων πόρων από την κυβέρνηση Ράμ...
Η Πρέσβης των ΗΠΑ τιμά την επέτειο των γενεθλίων τ...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (1)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

"Εναν εκλεγμένο με τον συνδυασμό της συνασπισμένης αντιπολίτευσης (ΚΕΑΔ) και τον άλλο από τα ψηφοδέλτια του Ράμα."

Ο Κούρος είναι από το MEGA. Δεν το γνωρίζει αυτό ο κύριος Τζίμας;

Υ.Γ.
Η 14ήμερη καραντίνα αφορούσε ΟΛΟΥΣ τους Αλβανούς Πολίτες, όχι μόνο τους μειονοτικούς.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη