Αυτά που τους στέρησε η δικτατορία, τα γεύονται σήμερα

Αυτά που τους στέρησε η δικτατορία, τα γεύονται σήμερα

Το κομμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς στην Αλβανία, απαγόρευσε την θρησκευτική λατρεία, μεταλαμπαδεύοντας την κομμουνιστική θεωρία, ως θεωρία της ισότητας και της ισονομίας, της ελευθερίας και του χρυσού κουταλιού. Μετέτρεψε τις εκκλησίες σε εστίες μόρφωσης, άλλες σε αποθήκες και στάβλους και άλλες ισοπεδώθηκαν χωρίς ίχνος. Απέτυχαν, όμως, με την δική τους κοσμοθεωρία. Η χώρα μετατράπηκε σε ζούγκλα και ο κόσμος στην απελπισία, στην τυραννία και στη σκλαβιά. Όλα τους τα πήρανε. Την πίστη, όμως, στο Χριστό και στην Παναγία, δεν μπόρεσαν να τους τα πάρουν. Οι καλές γιαγιάδες και μανάδες μας, κάπου θα είχαν κρυμμένη την εικόνα της Παναγίας και άναβαν το καντήλι. Έβλεπαν τα τσόφλια των κόκκινων αβγών οι ασφαλίτες και οργίαζαν.

Αν και αυτά ανήκουν στο παρελθόν, δεν ξεχνιούνται εύκολα. Και δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Διότι είναι κι αυτά ένα μέρος της ιστορίας μας, του είναι μας.

Με την ευλογία και τον μεγάλο αγώνα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριοτάτου Αναστασίου, έγιναν τέτοιες αλλαγές που δύσκολα να το πιστέψει κάποιος που δεν ζει στη χώρα αυτή. Αναστήθηκε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας από το μηδέν. Εκατοντάδες εκκλησίες και μοναστήρια, αναστηλώθηκαν, ανακαινίστηκαν, έτοιμα να περιμένουν τους πιστούς. Και οι πιστοί πλημμύρισαν μέσα τους. Βοήθησαν με τον όβολό τους για την ολοκλήρωσή τους.

Στις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης οι εκκλησίες ήταν κατάμεστες. Τα γλέντια και τα πανηγύρια βρήκαν το ρυθμό τους.

Κι εφέτος, παρά τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της πανδημίας, το Άγιον Πάσχα γιορτάστηκε με ευλάβεια. Σε πολλές εκκλησίες έγινε η μεταφορά (γύρω από την εκκλησία) του Επιταφίου και την Κυριακή το πρωί έκαναν την Ανάσταση του Κυρίου και λάβανε το Άγιο Φως.

Πολλές ευχές και συγχαρητήρια στους ιερείς μας, που μερικοί όπως ο πατήρ Χρήστος Παππάς, ο πατήρ Κώστας Ντάσης, είναι και μεγάλοι στην ηλικία, μολαταύτα έβγαλαν σε πέρας από τρεις και τέσσερις ενορίες κάθε μέρα, για να μην μείνει κανένας πιστός χωρίς να τελέσει τα θρησκευτικά του πιστεύω.

Βαγγέλης Παπαχρήστος/sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου