Το Βορειοηπειρωτικό Πάσχα

Το Βορειοηπειρωτικό Πάσχα

Το Πάσχα εκτός από την θρησκευτικότητα που εμπεριέχει για κάθε πιστό, για εμάς τους Έλληνες έχει και έναν κοινωνικό χαρακτήρα. Ειδικά για εμάς του Βορειοηπειρώτες ήταν οι μέρες που περιμέναμε όλοι, για να πάμε στα χωριά μας, να δούμε φίλους και συγγενείς, να προσκυνήσουμε και να βιώσουμε το Πάθος και την Ανάσταση στους δικούς μας τόπους λατρείας. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κάτι τέτοιο μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί. Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί λόγω πανδημίας κάνουν δύσκολη τη μετακίνηση μας προς τα χωριά μας.

Παρόλα αυτά, τις δυσκολίες και τους περιορισμούς δεν πρέπει να τις βλέπουμε μόνο ως εμπόδια αλλά και ως ευκαιρίες. Μπορεί να ακούγεται παράλογη αυτή η πρόταση αλλά αφορμή για αυτές τις σκέψεις ήταν ο τρόπος που οι γονείς μας και οι παππούδες μας βίωναν και γιόρταζαν το Πάσχα την περίοδο της Κομουνιστικής Δικτατορίας. Με κίνδυνο να υποστούν συνέπειες, έκαναν αυτό που τους υπαγόρευε η πίστη στο Θεό και οι παραδόσεις που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους. Δεν το έκαναν μόνο για τον εαυτό τους, το έκαναν για να μεταφέρουν στα παιδιά τους αυτή τη φλόγα που δεν έπρεπε να σβήσει.

Οι παιδικές αναμνήσεις της γενιάς μου από το Πάσχα, είναι το βάψιμο των αυγών την Μεγάλη Πέμπτη που γινόταν με φύλλα κρεμμυδιού, είναι το καντήλι που άναβαν συνήθως στο υπόγειο για να μην φαίνεται με μια κλωστή από βαμβάκι, είναι η νηστεία που κάναμε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Μπορεί να μην ήμασταν βαπτισμένοι και να μην γνωρίσαμε τη σημασία των όσων κάναμε αλλά υπήρχε σε όλο αυτό μια μυσταγωγία.

Οι σημερινές δυσκολίες και περιορισμοί δεν είναι ασήμαντες αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνη την εποχή. Εάν οι γονείς μας έβρισκαν τρόπο να ζήσουν το Πάσχα, οφείλουμε και εμείς να βρούμε τρόπο:

1) Να βιώσουμε το Θείο Πάθος και την Ανάσταση όχι με τον κοσμικό χαρακτήρα που κάνουμε συνήθως τις άλλες χρονιές αλλά με θρησκευτική κατάνυξη.

2) Να μεταφέρουμε στα παιδιά μας και γενικά στην επόμενη γενιά αυτά τα βιώματα. Τη φλόγα που παραλάβαμε από τους προγόνους μας, οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους απογόνους μας.

Καλό Πάσχα!

Ζήσης Αναγνώστης

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου