Με τρεις Έλληνες βουλευτές η επόμενη αλβανική βουλή

Με τρεις Έλληνες βουλευτές η επόμενη αλβανική βουλή

Δημοσιεύθηκαν χθες οι λίστες των υποψηφίων βουλευτών σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας ενόψει των εκλογών που θα λάβουν χώρα στις 25 Απριλίου.

Υπενθυμίζουμε ότι το εκλογικό σύστημα της Αλβανίας, δεν περιλαμβάνει σταυροδοσία. Οι ψηφοφόροι επιλέγουν το κόμμα της αρεσκείας τους και οι βουλευτές εκλέγονται με βάσει την σειρά κατάταξής τους στην λίστα, ανάλογα με τον αριθμό βουλευτών που το κάθε κόμμα εκλέγει ανά περιφέρεια.

Οι Έλληνες υποψήφιοι των οποίων η εκλογή θεωρείται σίγουρη ή συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες είναι οι εξής:

Ο Ευάγγελος Ντούλες, πρόεδρος του ΚΕΑΔ έχει τοποθετηθεί σε ασφαλώς εκλόγιμη θέση στην λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Τιράνων

Ο Νίκος Κούρης στέλεχος του ΕΕΜ-MEGA, έχει τοποθετηθεί σε ασφαλώς εκλόγιμη θέση στην λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνα.

Ο Βαγγέλης Τάβος, έχει τοποθετηθεί στην πρώτη θέση της λίστας του LSI στην περιφέρεια Αργυροκάστρου. Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου στις εκλογές του 2017 εκλέχθηκαν 5 βουλευτές. Τότε ο Τάβος είχε κερδίσει την μοναδική έδρα που έλαβε το κόμμα του. Τρείς είχε λάβει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και μία το Δημοκρατικό. Φέτος η κατάσταση είναι αρκετά απρόβλεπτη καθώς ο αριθμός των εδρών μειώθηκε στις 4. Άλλωστε, το συνεργατικό κλίμα μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του LSI, δεν υφίσταται πλέον. Ως εκ τούτου η εκλογή του Τάβου δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιη.

Υποψήφιοι σε μη εκλόγιμες θέσεις:

4 ακόμη Έλληνες υποψήφιοι περιλαμβάνονται στις λίστες του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος αντίστοιχα σε μη εκλόγιμες θέσεις:

Η Άρτεμις Μάλου στην 4η και ο Κώστας Γκάρος στην 5ηθέση αντίστοιχα στην λίστα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Αργυρόκαστρο.

Ο Μίλτος Νάστης από το Λούκοβο, στην 10η θέση στην λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Αυλώνα από το ΚΕΑΔ.

O Κώστας Μπάρκας στην 4η θέση στην λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος στην περιφέρεια Αργυροκάστρου.

Παρά την σίγουρη εκλογή δύο Ελλήνων – πιθανά τριών, είναι η πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια εκλογικών αναμετρήσεων στην Αλβανία, που η Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν θα έχει την δυνατότητα να εκλέξει τους δικούς της βουλευτές. Μια εξέλιξη που πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο όσους θέλουν να έχουν θέση εκπροσώπου αλλά κυρίως όσους πιστεύουν πως πρέπει να εκπροσωπούνται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου