Η υπογραφή θαλάσσιας συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας δεν είναι εύκολη υπόθεση

Η υπογραφή θαλάσσιας συμφωνίας Ελλάδας - Αλβανίας δεν είναι εύκολη υπόθεση

Δεν πέρασαν, παρά μόνον λίγες μέρες απ τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και απ τις δηλώσεις Δένδια για πιθανή συμφωνία ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και από αλβανικής πλευράς ακολούθησαν τέσσερις διαφορετικού περιεχομένου δηλώσεις.

Η πρώτη απ το ΥΠΕΞ της Αλβανίας, το οποίο χαιρέτησε την εν λόγω δήλωση, η δεύτερη απ τον Πρωθυπουργό Ραμα, ο οποίος διευκρίνισε ότι είναι δικαίωμα κάθε σοβαρού κράτους να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα και το μετρό αυτό υπάγεται σ αυτή την κατηγορία. Πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα έχουν διακοπεί από τότε που υπήρξε αλλαγή φρουράς στην Ελλάδα. Η τρίτη δήλωση ήρθε από τον Προέδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος εστίασε στον καθορισμό ΑΟΖ με τη Ελλάδα οπού εξέφρασε της ανησυχίες του για "αδικίες" εις βάρος της χώρας του και η τέταρτη δήλωση απ τον αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης Μπράτσε στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μέτα όπου τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα θαλάσσια σύνορα της με την Αλβανία.

Θυμίζουμε εδώ ότι η Αλβανία έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια απ' το 1990 και μάλιστα χωρίς καν να ενημερώσει κανέναν απ' τους γείτονες της (Ελλάδα, Ιταλία, Μαυροβούνιο ). Λογικά αναρωτιόμαστε… Γιατί αυτή η διαφορετική οπτική απ' τον κάθε θεσμό; Για να είμαστε πιο σωστοί, γιατί οι μετέπειτα δηλώσεις είναι δυσμενείς και διαφέρουν απ' τις πρώτες; Τι συνέβη ξαφνικά και άλλαξε η γραμμή της αλβανικής Κυβέρνησης γι αυτό το θέμα; Σαφώς και υπάρχει απάντηση. Και η απάντηση έρχεται εξ Ανατολής…

Ενοχλήθηκε η Τουρκία και ανέλαβε δράση. Μια ακόμα συμφωνία της Ελλάδας με την Αλβανία αυτή τη φορά θα δυσκόλευε πάρα πολύ τη γεωπολιτική θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκακιέρα. Όπως και το 2009 όπου στην ουσία , ήταν αυτή που ακύρωσε την συμφωνία θαλασσίων ζωνών Ελλάδας -Αλβανίας. έτσι και τώρα άρχισε να βάζει τρικλοποδιές και ας μην έχουμε ψευδαπάτες θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη σύναψη μιας μελλοντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών. Με διάφορα τερτίπια και αιτιάσεις και χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και ανατολίτικα παζάρια θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το κατά τ' άλλα διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της Αλβανίας για την μη υπογραφή. Ας μη μας παρασύρει λοιπόν ο ενθουσιασμός των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτο.

Η Αλβανία είναι άλλη φάση, ή για να το πω πιο καθαρά είναι το μάτι και το αυτί της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Αλβανίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα αποκρούει πάντα στο τοίχος που έχει ορθώσει μπροστά της η Τουρκία. Και αυτό το τοίχος είναι οικονομικό, στρατιωτικό, θρησκευτικό, ιδεοληπτικό και πηγάζει απ την 500ετη οθωμανική κατοχή. Άλλωστε ο ίδιος ο Ράμα έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο, όταν η Ευρώπη του έκλεισε προσωρινά την πόρτα, υπάρχει και άλλος δρόμος, εννοώντας φυσικά την Τουρκία. Θέλω να πιστεύω ότι η υγιείς Αλβανοί διανοούμενοι (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στην Αλβανία) θα μπορέσουν κάποια στιγμή να αναστρέψουν την δυσμενή "εξάρτηση" της Αλβανίας απ την Τουρκία στο προσεχές μέλλον. Αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα....Ίδωμεν.

Νικόλαος Παπαηλίας

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου