Ράμα: Απροσδόκητες οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης

Ράμα: Απροσδόκητες οι δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναφέρθηκε ξανά στην επίσκεψή του στην Αθήνα στις 12 Μαΐου. Η αντίδραση του έρχεται μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ράμα εξηγεί στα αγγλικά τους σκοπούς της επίσκεψής του.

Η πλήρης δήλωση του Έντι Ράμα:

Είναι απροσδόκητο να ακούω τις δηλώσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης (παρακάτω η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ κατανοώ πλήρως την προοπτική που μεταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η έντονη αντίθεση στις απόψεις για το ίδιο θέμα ρίχνει φως στο γιατί κάποιοι είναι στην αντιπολίτευση ενώ σε άλλους ανατίθεται η διακυβέρνηση από τον λαό. Ωστόσο, όπως σωστά τόνισε ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης, η Ελλάδα παραμένει μια δημοκρατική χώρα όπου ηγέτες από άλλες δημοκρατικές χώρες μπορούν να επισκεφθούν, να συναντηθούν με τους συμπατριώτες τους και να τους επαινέσουν για τη σκληρή δουλειά τους και την πολύτιμη συνεισφορά που έχουν προσφέρει όχι μόνο στον τόπο όπου ζουν, αλλά και στην πατρίδα τους. Η επικείμενη επίσκεψή μου στην Αθήνα την Κυριακή 12 δεν έχει καμία σχέση με τις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα ή οποιοδήποτε συγκεκριμένο αφήγημα που μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτικών αλλά δεν είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αυτή η επίσκεψη είναι μέρος μιας μακροχρόνιας προγραμματισμένης σειράς επισκέψεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, για να επικοινωνήσω με Αλβανούς που ζουν στο εξωτερικό και να μοιραστώ την υπερηφάνεια της Αλβανίας για αυτούς και το Vision Albania 2030. Γι'αυτό πρόκειται για την επίσκεψή μου στη φιλική γειτονική Ελλάδα.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

«Η ανακοινωθείσα επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, στην Ελλάδα, την ημερομηνία της επετείου της προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, αποτελεί προκλητική ενέργεια, η οποία αναδεικνύει την απουσία συνεκτικής πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Υπογραμμίζει τις μέχρι σήμερα επικοινωνιακές της επιλογές, που βλάπτουν τις διμερείς σχέσεις, δεν αναδεικνύουν πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως άλλωστε φάνηκε και προεκλογικά, αντιμετωπίζει την ελληνική εθνική μειονότητα ως εργαλείο για μικροκομματικά οφέλη, όταν βέβαια δεν επιχειρεί να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για άλλη μια φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, αποδεικνύεται πόσο επικίνδυνη είναι για τα εθνικά συμφέροντα η εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη».

...

Μητσοτάκης για ομιλία Ράμα στην Αθήνα: «Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρώτη Λέξη» του protothema.gr και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, όπου κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου