Η Αθήνα ανακηρύσσεται η πιο μυρωδάτη πόλη στην Ευρώπη

Η Αθήνα ανακηρύσσεται η πιο μυρωδάτη πόλη στην Ευρώπη

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που εξετάζει 30 πόλεις στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, η Αθήνα ανακηρύσσεται η πόλη με την πιο ευχάριστη μυρωδιά! Η μελέτη, που διεξήχθη από το HAYPP, έλαβε υπόψη παράγοντες όπως η καθαριότητα, η πυκνότητα ανθοπωλείων, αρτοποιείων και αρωματοπωλείων, δίνοντας σε κάθε πόλη μια "βαθμολογία μυρωδιάς".

Η Αθήνα, με άρωμα 8,3 στα 10, κατέκτησε την κορυφή, χάρη στις πολυσύχναστες λαϊκές αγορές της, γεμάτες με φρέσκα προϊόντα, βότανα και γλυκά ελληνικά εδέσματα. Η αφθονία ανθοπωλείων (31 ανά 10 τ.χλμ.) και αρωματοπωλείων (22 ανά 10 τ.χλμ.) συνεισφέρει στην ευωδιά της πόλης, ενώ η δέσμευση για καθαριότητα αντικατοπτρίζεται στον Δείκτη Περιβαλλοντικής Απόδοσης (EPI) με βαθμολογία 56,2.

Παρίσι και Ζυρίχη ακολουθούν στη 2η και 3η θέση, με το Δουβλίνο, το Λουξεμβούργο και τη Λευκωσία να συμπληρώνουν την πρώτη εξάδα.

Ενώ η Αθήνα πανηγυρίζει για την πρωτιά της, αξίζει να σημειωθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων. Η καθαριότητα στην πόλη ποικίλλει, με τις κεντρικές περιοχές και τα τουριστικά αξιοθέατα να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, ενώ άλλες γειτονιές μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με σκουπίδια και γκράφιτι.

Η ποιότητα του αέρα αποτελεί επίσης αδυναμία, με την πόλη να παλεύει με μέτρια ατμοσφαιρική ρύπανση. Η κυκλοφορία και η βιομηχανία φέρουν μέρος της ευθύνης, ωστόσο η Αθήνα λαμβάνει μέτρα για βελτίωση, επεκτείνοντας το δίκτυο μετρό, επενδύοντας σε καθαρότερα λεωφορεία και θέτοντας περιορισμούς στην κυκλοφορία στο κέντρο.

Παράλληλα, η προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων μέσω κινήτρων ενθαρρύνει τους κατοίκους να υιοθετήσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μετακίνησης.

Ενώ η πρόοδος είναι εμφανής, η ποιότητα του αέρα παραμένει πρόκληση για την Αθήνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου