Βορειοηπειρώτες της Φλώρινας - Ο Παντελής Αφεζόλης

Βορειοηπειρώτες της Φλώρινας - Ο Παντελής Αφεζόλης

Στην Φλώρινα βρήκαν φιλόξενο τόπο για να εγκατασταθούν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου καθώς επέλεξαν να έρθουν στην μητέρα πατρίδα και να μη παραμείνουν στα πατρώα εδάφη που είχαν περιληφθεί στο κράτος της Αλβανίας. Οι κάτοικοι της Φλώρινας από πολλών ετών διατηρούσαν δεσμούς, εμπορικούς, φιλικούς και συγγενικούς, με κατοίκους της γειτονικής Κορυτσάς και της γύρω περιοχής.

Παρά το γεγονός ότι ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε την Κορυτσά και την γύρω περιοχή κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων διεθνείς συνθήκες παραχώρησαν τα εδάφη αυτά στο Αλβανικό κράτος. Η παραχώρηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των ελληνικών πληθυσμών της Βορείου Ηπείρου με αποτέλεσμα την ανακήρυξη της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914, όπως αναφέρουμε και σε άλλη στήλη.

Τα γεγονότα όμως εξελίχθηκαν αρνητικά για τον Ελληνισμό. Τα σύνορα διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Πολλές οικογένειες Βορειοηπειρωτών εγκαταστάθηκαν στην Φλώρινα και ίδρυσαν έναν από τους παλαιότερους ενεργούς συλλόγους της πόλης μας, την επωνυμία «Βορειοηπειρωτικός Σύλλογος Φλωρίνης και Πέριξ» και έτος ίδρυσης το 1921.

Μεταξύ αυτών και η οικογένεια του Παντελή Ηλία Αφεζόλη.

Ο Παντελής Αφεζόλης, συμμετείχε ενεργά στον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα και ο αγώνας του έτυχε της τιμής από το Ελληνικό Κράτος να αναγνωριστεί ως αγωνιστής του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα και μάλιστα στην κατηγορία των Οπλαρχηγών Γ΄ Τάξεως με απόφαση του (τότε) Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης που δημοσιεύθηκε στο υπ. αριθ. 28/15-02-1963 Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο αείμνηστος Παντελής Ηλ. Αφεζόλης δραστηριοποιήθηκε στην πόλη μας και διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Συλλόγου καθώς και του Συλλόγου Μακεδονομάχων Φλώρινας.

Εφημερίδα "Φωνή της Φλωρίνης " φύλλο 2908


Το Συλλαλητήριο για το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων στη Βόρειο Ήπειρο το 1934 στη Φλώρινα

Τον Απρίλιο του 1933, το Aλβανικό Υπουργείο Παιδείας έλαβε την απόφαση να καταστήσει την δημοτική εκπαίδευση υποχρεωτική και δωρεάν για όλους τους πολίτες της αλλά και να κλείσουν όλα τα ιδιωτικά, κοι...

100 χρόνια Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Φλωρίνης

Την 1η Νοεμβρίου του έτους 1921, στη Φλώρινα, από Έλληνες πρόσφυγες Βορειοηπειρώτες ιδρύεται ο σύλλογος με την επωνυμία Σύλλογος των εν Φλωρίνη και Καστοριάς Βορειοηπειρωτών. Βάση του πρώτου καταστα...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου