Κούρτι: Η ΕΕ πρέπει να άρει τα μέτρα, το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη

Κούρτι: Η ΕΕ πρέπει να άρει τα μέτρα, το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν εις βάρος της χώρας του.

Κατά τη διάρκεια της 6ης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (KMIE), ο Κούρτι υπογράμμισε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει ήδη πάνω από το 70% των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, η διεύρυνση της ΕΕ επανέρχεται στο προσκήνιο", δήλωσε ο Κούρτι. "Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις για τα κεφάλαια ένταξης στην ΕΕ."

Σύμφωνα με τον Κούρτι, τα μέτρα που ισχύουν κατά του Κοσσυφοπεδίου έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της χώρας για ταχεία ένταξη στην ΕΕ.

"Έχουμε εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις της ΕΕ για την άρση των περιοριστικών μέτρων", τόνισε. "Η άρση των μέτρων θα ενθάρρυνε την οικονομική ανάπτυξη και θα οδηγούσε σε υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου."

Ο Κούρτι αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση (NPIE) 2024-2028, το οποίο εγκρίθηκε από την κυβέρνηση στις 2 Απριλίου 2024.

"Αυτό το πρόγραμμα αποτελεί το στρατηγικό μας έγγραφο για την υλοποίηση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ", εξήγησε. "Περιλαμβάνει 307 βραχυπρόθεσμα μέτρα, εκ των οποίων 38 είναι νομοσχέδια, 3 διεθνείς συμφωνίες, 65 καταστατικά και 201 μέτρα υλοποίησης."

Στόχος του Κοσσυφοπεδίου είναι η υλοποίηση 59 από αυτά τα μέτρα έως το τέλος του Ιουνίου 2024.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου