Έκθεση του State Department τονίζει την ύστερη της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Αλβανία

Έκθεση του State Department τονίζει την ύστερη της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Αλβανία

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Αλβανία για το 2023 δηλώνει πως τα εμπόδια παραμένουν στην εδραίωση της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Στο πεδίο της δικαιοσύνης, παρατηρείται πρόοδος με την υιοθέτηση διαδικασιών ελέγχου για δικαστές και εισαγγελείς, ενώ το Σώμα Προασπιστών της Νομιμότητας και της Καταπολέμησης της Διαφθοράς (ΣΠΑΚ) φέρνει στο φως υποθέσεις διαφθοράς, οδηγώντας σε διώξεις και καταδίκες αξιωματούχων.

Ωστόσο, η έλλειψη ανεξαρτησίας και ακεραιότητας του δικαστικού σώματος, οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες και οι ανησυχίες για διαφάνεια θεσμικών οργάνων, όπως το ΣΠΑΚ, εγείρουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση αγγίζει και το θέμα των εκλογών, αναγνωρίζοντας τη γενικά ομαλή διεξαγωγή των τοπικών εκλογών του Μαΐου 2023, ενώ παράλληλα επισημαίνει προβλήματα, όπως η κατάχρηση πόρων, η πίεση σε ψηφοφόρους και η αγορά ψήφων.

Η ελευθερία της έκφρασης, θεωρητικά κατοχυρωμένη, φέρει ανησυχίες. Η ανοιχτή κριτική προς την κυβέρνηση μπορεί να επιφέρει αρνητικές συνέπειες, ενώ η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης φέρουν το στίγμα της πίεσης από κυβερνητικούς, κομματικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Δημοσιογράφοι υφίστανται απειλές, εκφοβισμούς και βία, ενώ η ανεξαρτησία τους τελεί υπό αμφισβήτηση, καθώς δέχονται πιέσεις για να ευθυγραμμιστούν με τις πολιτικές τάσεις των ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Αλβανία σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος, στην ελευθερία του Τύπου και στην λογοδοσία σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Ντίνο 23/04/2024 12:31

Κλεπτοκρατία εχειγια πολίτευμα η Αλβανία

Κλεπτοκρατία εχειγια πολίτευμα η Αλβανία

Προσθήκη σχολίου