Στρουθοκαμηλισμός των νέων κομμάτων στην Αλβανία απέναντι στο σκάνδαλο του δήμου Τιράνων

Στρουθοκαμηλισμός των νέων κομμάτων στην Αλβανία απέναντι στο σκάνδαλο  του δήμου Τιράνων

Ενώ η διαφθορά και η κακοδιαχείριση πλήττουν την Αλβανία εδώ και δεκαετίες, ένα νέο σκάνδαλο στο Δήμο Τιράνων έχει σοκάρει τη χώρα. Σύμφωνα με αποκαλύψεις, ο Δήμος λειτουργούσε ουσιαστικά ως ιδιωτική εταιρεία, με αξιωματούχους να εκμεταλλεύονται τις θέσεις τους για προσωπικό κέρδος.

Παρά το εύρος και τη σοβαρότητα του σκανδάλου, τα λεγόμενα "νέα" κόμματα της Αλβανίας, που υπόσχονταν ρήξη με το παρελθόν, έχουν τηρήσει αδικαιολόγητη σιγή. Ελάχιστη είναι η αντίδραση που έχει υπάρξει από το μέτωπο της νεολαίας, αφήνοντας τους πολίτες να αναρωτιούνται για τα κίνητρά τους.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για την αδράνεια αυτή. Ίσως τα νέα κόμματα να μην αντιλαμβάνονται πλήρως το μέγεθος και τις συνέπειες του σκανδάλου. Ίσως να εμπλέκονται οι ίδιοι σε ύποπτες δραστηριότητες. Ή ίσως απλά να φοβούνται να αντιμετωπίσουν την ισχυρή διαφθορά που έχει ριζώσει στο σύστημα.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, η σιωπή τους είναι απαράδεκτη. Οφείλουν να σπάσουν τη σιωπή τους, να καταδικάσουν το σκάνδαλο και να απαιτήσουν διαφάνεια και λογοδοσία.

Πέρα από την ηθική απαίτηση, η αδράνεια των νέων κομμάτων βλάπτει σοβαρά την αξιοπιστία τους. Εάν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό σκάνδαλο, πώς μπορούν οι πολίτες να πιστέψουν στις υποσχέσεις τους για αλλαγή;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου