Αλβανία: Στα 1,5 δισ. ευρώ η αξία των περιουσιών ξένων ιδιοκτητών

Αλβανία: Στα 1,5 δισ. ευρώ η αξία των περιουσιών ξένων ιδιοκτητών

Στο τέλος του 2017, η αξία των ακινήτων που κατείχαν ξένοι πολίτες στην Αλβανία ήταν κάτω από 250 εκατ. ευρώ. Όμως, στο τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, η εμπορική αξία των ακινήτων που έχουν αγοράσει ξένοι στην Αλβανία έφτασε σχεδόν το 1,5 δισ. ευρώ.

Η σχεδόν 7πλάσια αύξηση των επενδύσεων ξένων σε ακίνητα στην Αλβανία επιβεβαιώνει μια ήδη ενοποιημένη τάση. Η αγορά ακινήτων γίνεται ραγδαία το «hot spot» των επενδύσεων που προσελκύει η Αλβανία από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, μόνο για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, ξένοι πολίτες αγόρασαν ακίνητα στην Αλβανία 95 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά, ως 9μηνο, η αξία των ακινήτων που αγόρασαν ξένοι είναι πάνω από 220 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ειδικά την τελευταία διετία, οι ξένοι αγοράζουν κατά μέσο όρο 300 εκατ. ευρώ ακίνητα ετησίως στην αλβανική επικράτεια. Φυσικά, οι πιο προτιμώμενες περιοχές είναι η πρωτεύουσα και κυρίως η ακτή. Λόγω των χαμηλότερων τιμών σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά και ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ανάπτυξης του τουρισμού, οι ξένοι αγοράζουν όλο και περισσότερα ακίνητα στην Αλβανία.

Όμως αυτή η μεγάλη αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για διαμερίσματα και βίλες στην Αλβανία, αν και αυξάνει τις επιχειρήσεις των οικοδόμων, δεν είναι χωρίς συνέπειες για τους πολίτες. Οδηγεί στη ραγδαία αύξηση των τιμών των οικιστικών κατασκευών, καθιστώντας τη στέγαση για τον τοπικό πληθυσμό όλο και πιο δύσκολη.

Αυτό είναι ένα κλασικό φαινόμενο για χώρες με μαζικό τουρισμό. Πριν από λίγες εβδομάδες η πορτογαλική κυβέρνηση αναγκάστηκε να υιοθετήσει ένα ευρύ πακέτο μέτρων για τον περιορισμό της αγοράς ακινήτων από αλλοδαπούς, αλλά και της βραχυχρόνιας ενοικίασής τους μέσω AIRBNB, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που δημιουργήθηκε με τη στέγαση του ντόπιου πληθυσμού.

Η Αλβανία είναι μια από τις χώρες με την πιο προβληματική αναλογία μέσου εισοδήματος και τιμών διαμερισμάτων. Η εισροή ξένων στον τομέα των ακινήτων θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο αυτή την αναλογία, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την εύρεση στέγης για τον μέσο Αλβανό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου