Η σήραγγα Λογαρά το έργο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε 9 μήνες - Έλαβε 64 εκατ. ευρώ ή 15% των συνολικών επενδύσεων

Η σήραγγα Λογαρά το έργο με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε 9 μήνες - Έλαβε 64 εκατ. ευρώ ή 15% των συνολικών επενδύσεων

Η σήραγγα Λογαρά είναι η πιο χρηματοδοτούμενη εγκατάσταση φέτος, όπως και πέρυσι μεταξύ όλων των άλλων επενδυτικών έργων που ανέλαβε η αλβανική κυβέρνηση.

Αναλυτικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2023 αποδεσμεύτηκαν 6,7 δισ. λεκ ;h 65,6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της σήραγγας Λογαρά, ποσό που αντιστοιχεί στο 15% των επενδυτικών κεφαλαίων που απελευθερώθηκαν στο 9μηνο.

Με βάση τα εκταμιευθέντα κονδύλια, φαίνεται ότι οι εργασίες στη σήραγγα έχουν προχωρήσει ταχύτερα από το πρόγραμμα, αφού τον Ιούνιο εξαντλήθηκε το 94% του ετήσιου προγραμματισμού για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Συνολικά, η απόδοση των δημοσίων επενδύσεων ήταν αδύναμη σε 9 μήνες, καθώς έχει υλοποιηθεί μόνο το 35% του ετήσιου σχεδίου.

Μετά τη σήραγγα Λογαρά, οι μεγαλύτερες επενδύσεις στο 9μηνο έγιναν για την αγορά ελαφρών όπλων και πυρομαχικών, αξίας 2,2 δισ. λεκ ή περίπου 21 εκατ. ευρώ.

Το τρίτο πιο χρηματοδοτούμενο έργο φέτος είναι η κατασκευή ατομικών κατοικιών αξίας 1,4 δισ. λεκ σε 9 μήνες, ενώ το τέταρτο πιο χρηματοδοτούμενο έργο ήταν το «Rruga e Arbri», αξίας 1 δισ. λεκ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η ετήσια χρηματοδότηση για τον άξονα αυτό, που κατασκευάστηκε με παραχώρηση ΣΔΙΤ, είναι 2,8 δισ. λεκ ή 27,4 εκατ. ευρώ.

Το πέμπτο πιο χρηματοδοτούμενο έργο ήταν τα προγράμματα ύδρευσης, που αναπτύχθηκαν από το Ταμείο Ανάπτυξης με 833 εκατ. λεκ, ή περίπου 8 εκατ. ευρώ.

Το έκτο πιο χρηματοδοτούμενο έργο από το πρόγραμμα IPARD II μέτρο 3, αξίας άνω των 690 εκατομμυρίων λεκ. Ο αναλυτικός κατάλογος των επενδύσεων δείχνει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν επενδυθεί μόνο τα 42 δισ. ή το 35 τοις εκατό του ετήσιου σχεδίου των 120 δισ. λεκ ή 1,1 δισ. ευρώ.

Μεγάλες πληρωμές κάνει αυτές τις μέρες το Υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Οικονομικών σε εταιρείες με τις οποίες είχε συμβάσεις εργασίας και υπηρεσιών.

...

50% της εσωτερικής χρηματοδότησης του αλβανικού προϋπολογισμού για τη σήραγγα Λογαρά

Με τον επόμενο προϋπολογισμό της αλβανικής κυβέρνησης προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθούν 12,8 δισ. λεκ ή περίπου 122,5 εκατ. ευρώ για τις οδικές μεταφορές. Συνολικά με τον φετινό προϋπολογισμό είχαν ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου