Από τον Ιανουάριο του 2024 τα Σκόπια θα έχουν και Αλβανό πρωθυπουργό

Από τον Ιανουάριο του 2024 τα Σκόπια θα έχουν και Αλβανό πρωθυπουργό

Από τον Ιανουάριο του 2024, τα Σκόπια θα έχουν και Αλβανό πρωθυπουργό. Η συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ BDI (Δημοκρατική Ένωση για την Ένταξη) και LSDSM όριζε ότι επικεφαλής της τεχνικής κυβέρνησης πριν από τις εκλογές θα ήταν Αλβανός πρωθυπουργός από τις τάξεις του DUI.

Οι προσπάθειες των εθνικιστών του VMRO-DPMNE στην αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να αφαιρέσουν τη διάταξη για τεχνική κυβέρνηση όπου το βασικό επιχείρημα ήταν ότι δεν υπήρχε Αλβανός πρωθυπουργός. Μετά τη συνάντηση των ηγετών των πολιτικών κομμάτων στα Σκόπια, ο Πρωθυπουργός Kovačevski δήλωσε ότι:

«Δεν υπάρχει συναίνεση για την κατάργηση του ορισμού της τεχνικής κυβέρνησης, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, ωστόσο υπάρχει ετοιμότητα να γίνει αυτό και αφαιρεθεί στο μέλλον».

Ο Κοβατσέφσκι πρόσθεσε ότι ισχύει ακόμη η πρόταση για την αντιπολίτευση, να γίνει μέλος της κυβέρνησης, να λάβει 6 υπουργεία, με αντάλλαγμα τη στήριξη για τις συνταγματικές αλλαγές.

Εκατό ημέρες πριν από τις εκλογές, ή στις 28 Ιανουαρίου, θα σχηματιστεί τεχνική κυβέρνηση με επικεφαλής Αλβανό πρωθυπουργό, την οποία θα προτείνει το κόμμα Δημοκρατική Ένωση για Ένταξη, με επικεφαλής τον Αλί Αχμέτι.

«Το θέμα της τεχνικής κυβέρνησης άνοιξε σε αυτή τη συνεδρίαση και από ό,τι ακούστηκε δεν υπάρχει συναίνεση για την κατάργηση της τεχνικής κυβέρνησης, παρόλο που εμείς ως αντιπολίτευση το έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO DPMNE, Hristijan Mickoski.

Τα πολιτικά κόμματα σε συνάντηση που κάλεσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Dimitar Kovacevski, ταυτόχρονα πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Συνδέσμου, συμφώνησαν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου 2024, μαζί με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου της χώρας θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου. Με βάση τη νομοθεσία, η εκλογή του προέδρου γίνεται σε δύο γύρους. Εάν στον πρώτο γύρο κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% των ψήφων, διεξάγεται ο δεύτερος γύρος.

Ο Kovacevski είπε ότι στη συνάντηση με τα πολιτικά κόμματα υπήρξε «εξαιρετικά ευρεία συναίνεση» σχετικά με τις παρατηρήσεις για την εκλογική νομοθεσία, συγκεκριμένα για τις αλλαγές στον Εκλογικό Κώδικα σύμφωνα με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ, οι οποίες σχετίζονται με την χρηματοδότηση των κομμάτων και άλλα θέματα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και της εκλογικής διαδικασίας.

Η αλβανική αντιπολίτευση, που αποτελείται από τρία πολιτικά κόμματα, ζήτησε πρόωρες εκλογές, δηλαδή πριν από την ημερομηνία που είχαν ήδη οριστεί από τα άλλα κόμματα, αλλά το αίτημά τους δεν ελήφθη υπόψη από τα άλλα κόμματα.

Αν και ο καθορισμός της ημερομηνίας διεξαγωγής νέων εκλογών έσβησε κάθε ελπίδα για έγκριση συνταγματικών αλλαγών, ο Πρωθυπουργός Kovacvski κάλεσε τα κόμματα να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση, από την οποία εξαρτάται η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συνταγματικές αλλαγές πρέπει να εγκριθούν πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτόν τον μήνα, ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για ένταξη στο μπλοκ.

Οι αλλαγές έχουν να κάνουν με την ένταξη της βουλγαρικής μειονότητας στο προοίμιο του συντάγματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου