Μείωση κατά 43% των φοιτητών στην Αλβανία σε διάστημα μιας δεκαετίας

Μείωση κατά 43% των φοιτητών στην Αλβανία σε διάστημα μιας δεκαετίας

Από το 2011 έως το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, ο αριθμός των φοιτητών στην Αλβανία που εγγράφονται στο πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο έχει μειωθεί κατά 43%. Η μείωση των γεννήσεων και η ραγδαία αύξηση της μετανάστευσης των νέων αναμένεται να μειώσει τον συνολικό αριθμό των μαθητών σε 50-60 χιλιάδες το 2033 από περίπου 120 χιλιάδες σήμερα. Η μείωση συνοδεύτηκε από βελτιωμένο προσανατολισμό για κλάδους που διαθέτουν αγορά εργασίας.

Ο μέγιστος αριθμός φοιτητών που αναμένεται να εγγραφούν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο δημόσιο και ιδιωτικό είναι λιγότεροι από 20.000, σε σύνολο περίπου 28.000 αποφοίτων λυκείων.

Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, μείωση του αριθμού των φοιτητών, η αύξηση των μισθών του ακαδημαϊκού προσωπικού, η αύξηση της αυτονομίας και των κονδυλίων για επιστημονική έρευνα θα ανεβάσουν την ποιότητα στα πανεπιστήμια.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο συναγερμού εάν κάποιοι κλάδοι δεν έχουν αρκετό ενδιαφέρον, καθώς σήμερα, σε όλο τον κόσμο, οι μελέτες προσανατολίζονται με βάση τις παγκόσμιες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Αυτή η τάση παρατηρείται και στα αλβανικά πανεπιστήμια, στα οποία, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει καλύτερη προσέγγιση για την επιλογή των κλάδων που έχουν μεγαλύτερη προοπτική με την αγορά εργασίας, όπως οι κλάδοι της ιατρικής, της πληροφορικής και αυτοί που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική και την αστική ανάπτυξη.

...

Συνεχίζεται το μποϊκοτάζ των μαθημάτων από τους φοιτητές Ιατρικής στην Αλβανία

Οι φοιτητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου ξεκίνησαν σήμερα τη διαμαρτυρία που έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετές ημέρες. Φορώντας τις λευκές τους ποδιές και κρατώντας πανό, πραγματοποίησαν πορεία μπροστά απ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου