Ανοδική η πορεία της αγοράς ακινήτων στην Αλβανία παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την μείωση πληθυσμού

Ανοδική η πορεία της αγοράς ακινήτων στην Αλβανία παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την μείωση πληθυσμού

Σε πείσμα της επιβράδυνσης που παρουσίασε η αλβανική οικονομία το 1ο τρίμηνο του έτους, αλλά και της διαρκούς συρρίκνωσης του πληθυσμού λόγω μετανάστευσης, η εγχώρια αγορά ακινήτων συνεχίζει να ακμάζει.

Σύμφωνα με στοιχεία της α/Στατιστικής Αρχής INSTAT, στο διάστημα Ιαν.-Μαρ. 2023 οι αγοραπωλησίες στον τομέα των ακινήτων έφτασαν τα 32,3 δισεκατομμύρια λεκ (~€300 εκατ.), το υψηλότερο επίπεδο συναλλαγών που έχει καταγραφεί ποτέ, συμβάλλοντας κατά 0,62% στη συνολική οικονομική ανάπτυξη το αυτό διάστημα.

Τα μηνύματα από την αγορά ακινήτων, ωστόσο, είναι «ανάμεικτα»: ενώ οι οικοδομικές άδειες αυξάνονται κατακόρυφα στα Τίρανα, η αύξηση του πληθυσμού της πρωτεύουσας επιβραδύνθηκε λόγω του νέου κύματος μετανάστευσης των Αλβανών, αλλά και της γήρανσης. Ο πληθυσμός των Τιράνων αυξανόταν ετησίως κατά 20.000 (μ. ό.) μεταξύ 2012 και 2018, από το 2019 ωστόσο παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση, ενώ το 2022 η αύξηση ήταν μόνο 5.750 άτομα, το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Η μείωση του πληθυσμού έχει αντισταθμιστεί εν μέρει από το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων για την αλβανική αγορά ακινήτων, ιδίως στις παράκτιες περιοχές, ωστόσο και εκεί παρατηρείται επιβράδυνση: το 1ο τρίμηνο του έτους οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν κατά 25% σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου