Τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, το φαβορί και ο ελεύθερος σκοπευτής

Τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ, το φαβορί και ο ελεύθερος σκοπευτής

Ενώ ιχνηλατούμε ακόμα, εν μέσω διακεκαυμένων ζωνών, την πρωτοφανούς έκτασης καταστροφή από την πύρινη λαίλαπα που αφήνει πίσω της καμμένες περιουσίες, δάση και νεκρά ζώα σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής, οι εσωτερικές διεργασίες στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης (εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του Σεπτεμβρίου για την ανάδειξη αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζονται... επεισοδιακά.

Η φωτογραφία της Έφης Αχτσιόγλου δεσπόζει ήδη σε δεύτερο πλάνο στις εφημερίδες πριν το αναμενόμενο ντιμπέιτ και μετά την πρώτη εσωκομματική δημοσκόπηση (Metron Analysis), που τη δείχνει να απέχει παρασάγγας από τους άλλους διεκδικητές της αρχηγίας στον ΣΥΡΙΖΑ (Αχτσιόγλου 62%, Τσακαλώτος 15%. Παπάς 11%, Τζουμάκας 4% και χωρίς προτίμηση το 7% των ψηφοφόρων του).

Ωστόσο τα όργανα άρχισαν ήδη από κέντρα και παράκεντρα του πρώην κυβερνώντος κόμματος αμφισβητώντας τις ικανότητές της, μετά την παρουσίαση του πολιτικού της στίγματος που εδράζεται σε τρεις κυρίαρχες θέσεις:

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές, γιατί δεν είχε κατανοήσει προεκλογικά τις ανάγκες της κοινωνίας (αυτοκριτική και της ίδιας, υποθέτω). 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση (άρα ασκούσε μη εποικοδομητική μέχρι τώρα). Και 3. Κανένα κόμμα που προσδοκά να επανέλθει στην εξουσία (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν μπορεί να πολεμάει τα ΜΜΕ (σπόντα... πυγμής και νουθεσίας από τη στενή συνεργάτιδα μέχρι πρότινος του Αλέξη Τσίπρα στον... επαναστάτη Παύλο Πολάκη για την διαιωνιζόμενη κόντρα του με τον Νίκο Χατζηνικολάου).

Η βεντάλια των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει εκρηκτικά και μαζί της ανοίγουν στόματα και βγαίνουν μαχαίρια δίνοντας το σύνθημα για αλληλοκαρφώματα μεταξύ των υποψηφίων για την αρχηγία και των υποστηρικτών που κουβαλούν πίσω τους.

Ο πόλεμος, στη σκιά του (εξαφανισμένου) Τσίπρα, μεταξύ τρολ και φιλο-ΣΥΡΙΖΑῒικων sites δίνει και παίρνει αναγκάζοντας πολιτικούς και πολιτευτές να διαλέξουν στρατόπεδο στήριξης υποψηφίου. Έτσι, με το που ετικεταρίστηκε από ''Πολλακιστές'' και λοιπούς η Αχτσιόγλου ως... ''συστημική υποψήφια που έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη της διαπλοκής'' απ' τη στιγμή που πήρε θέση στη διαμάχη Χατζηνικολάου-Πολάκη υπέρ του πρώτου, έσπευσε να τη συνδράμει η Τζανοπουλικιά ''επαναστάτρια (''Λιμπερτά'') εκ Θεσσαλονίκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα πρώην υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης (στη θέση της Κατερίνας Νοτοπούλου), πρώην μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα (προφανώς με εξόριστη την αξιοκρατία) και (fake) ''πυρόπληκτη'', αφού σαν τέτοια υποδέχθηκε στο Μάτι τον πρώην πρωθυπουργό μετά την τραγωδία της εκατόμβης το '18 .

Στο τρέχον διάστημα, εντωμεταξύ, η δήλωση Πολάκη ότι όταν συγκεκριμένα ΜΜΕ (βλ. ιδιοκτησίας Χατζηνικολάου) καταφέρονταν με λυσσαλέο τρόπο κατά του Τσίπρα, του Νίκου Παππά και του ίδιου, η κ. Αχτσιόγλου δεν πήρε ποτέ το μέρος τους, έχει διαχυθεί και ενσωματωθεί σε μερίδα οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ και φίλα προσκείμενών του δημοσιογράφων οι οποίοι δεν την θέλουν για αρχηγό και στις κατηγορίες τους αποδίδουν μομφή σε όσους τη στηρίζουν (βλ. παράλληλη επίθεση Νίκου Μωραῒτη σε Αχτσιόγλου-Τεμπονέρα).

Το μήνυμα της Αχτσιόγλου και των υποστηρικτών της ''Μην πάμε κόντρα'' (στους ισχυρούς των Μέσων), ''πάμε πιο φιλικά'' για να ''μην κάνουμε άλλους εχθρούς'', έγινε ''κόκκινο πανί'' και απορρίφθηκε ως δοκιμασμένο σχέδιο που απέτυχε.

Απέτυχε και για έναν άλλο ακόμα λόγο. Γιατί ''ο Αλέξης περιστοιχιζόταν από... ''φωστήρες'' συμβούλους, που του διαμόρφωσαν σταδιακά έναν ''πράο'' προφίλ, ήπιο και συγκαταβατικό, για να κερδίσει ψηφοφόρους του Κέντρου οι οποίοι είχαν τρομάξει από τις πολεμικές τρομπέτες του αρειμάνιου Παύλου Πολάκη.

Του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σήμερα -- αν και δεν όριζε ποτέ την κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματός του και δεν είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ: έθεσε ως όρο για τη συμμετοχή του να μετατεθεί ο χρόνος εκλογής προέδρου για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές) -- κρατάει ακόμα ψηλά το επαναστατικό μπαϊράκι τουιτάροντας σαν ελεύθερος σκοπευτής.

Τουιτάροντας βέλη-μηνύματα με αποδέκτη την... ''Μαρία Αντουανέτα των Γιαννιτσών'', όπως την αποκαλούν κάποιοι άσπονδοι ''φίλοι'' της στα συντροφικά ΜΜΕ, κι ας κάνει ''γκελ'' στον κόσμο η Έφη σε σχέση με τους εσωκομματικούς ανταγωνιστές της:

Το ''γκελ'' της Αχτσιόγλου κάθεται στο στομάχι πολλών με πρώτο απ' όλους του Πολάκη ο οποίος προειδοποιεί υπαινικτικά: ''Όχι σε λογικές lifestyle και fast track''. Σ' αυτό συμφωνούν περιέργως και πολλοί άλλοι μαζί του εντός ή με το ένα πόδι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν αντέχουν τα ''κακώς κείμενα'' στο κόμμα.

Γι' αυτά τα ''κακώς '' κείμενα, τις ''ελιτίστικες μαζώξεις'' και τις άθλιες εμφανίσεις προβεβλημένων στελεχών που εκπροσωπούν ''τις συνιστώσες των συνιστωσών του κόμματος'' κλπ άσκησε πρώτη κριτική στις αρχές Ιουλίου το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Γεωργία Γεννιά μιλώντας για τη διπλή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκείνο το ''Ξεβαλικέψτε από το καλάμι, σας βλέπει ο κόσμος'' της πρώην βουλευτού, αντηχεί ανατριχιαστικά ακόμα στα αυτιά των πολιτευτών και πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αποτυπώνει την αλήθεια. Ακτινογραφεί τη τοξικότητά του. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι ψηφοφόροι του και να αναλογίζονται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί πλέον το έλλειμμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ με επικοινωνιακά τρικ και ''επιχειρήσεις διάσωσης'' από τα οικεία του Μέσα.

Αντηχεί ανατριχιαστικά, προπάντων, στα αυτιά του 17% του ''επαναστατικού πυρήνα'' του ΣΥΡΙΖΑ που επηρεάζεται από τον Πολάκη και ξεσπά τη δυσαρέσκειά του στο κορίτσι από τα Γιαννιτσά, το οποίο -- αφού πέρασε από όλα τα στάδια και τα κομματικά όργανα του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης -- φιλοδοξεί τώρα να φτάσει στην εξουσία.

Ο εσωκομματικός, υπόγειος πόλεμος για την άδεια καρέκλα του Τσίπρα οδηγεί συχνά την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε σημείο βρασμού, με πρωταγωνιστές τους διεκδικητές της αρχηγίας και τους υποστηρικτές τους.

Κατευναστικό ρόλο επιχείρησε να παίξει πρόσφατα ο Νίκος Καρανίκας, φίλος και ''σύμβουλος'' του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη διαμάχη Αχτσιόγλου-Πολάκη για την επιρροή των ΜΜΕ (''Συντρόφια μου καλά και αγαπημένα, κανένας συστημικός καναλάρχης ΜΜΕτζής δεν μπορεί να επιβάλει ή να χειραγωγήσει την Έφη, τον Νίκο, τον Ευκλείδη, και τον Στέφανο...'').

Ωστόσο η όλη εικόνα που εκπέμπει ο ''ακέφαλος'' ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι αποκαρδιωτική, κι ας περίμεναν κάποιοι στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τα Μέσα που το στηρίζουν ότι η πυρκαγιά... ακριβείας στην αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο (που έπληξε κυρίαρχα το γόητρο της ΠΑ, πέραν των άλλων) θα του έδινε πόντους γιατί ήταν η καλύτερη απόδειξη για την ανικανότητα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Για την ανικανότητα της κυβέρνησης και σε θέματα Εθνικής Ασφάλειας (κάτι που ήλπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συγκέντρωνε τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας λόγω της αδυναμίας της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας των ΕΔ να αντιμετωπίσουν έκτακτες κρίσεις), σε βαθμό που να φτάσει ο λαός να πει:

''Πώς να αποτρέψει η κυβέρνηση της ΝΔ την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας από τον Τούρκο, όταν δεν μπορεί να προστατέψει τις αποθήκες υλικού του Στρατού στο ελληνικό έδαφος;''.

Φευ! Δεν πέρασε δα και τόσος καιρός, για να μας κατακλύσει η λήθη για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ... Δεν γίναμε λωτοφάγοι για να ξεχάσουμε τα ανοιχτά σύνορα της κοσμοθεωρίας του, η οποία ευθυγραμμίζεται με εκείνην του ΚΕΕΡΦΑ.

Δεν γίναμε λωτοφάγοι για να ξεχάσουμε τις λυσσαλέες (αλλά αποτυχημένες, ευτυχώς) προσπάθειες Ευρωβουλευτών του για την μη χρηματοδότηση από την ΕΕ του φράχτη στον Έβρο • την υποστήριξη της απάτης (fake news του Spiegel) που στήθηκε για την ''μικρή, προσφυγοπούλα Μαρία'' στον Έβρο και την ανυπαρξία, προεκλογικά, αναφοράς του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης στα εθνικά θέματα (τα οποία θυμήθηκε μόνο με αφορμή την ανατίναξη πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Νέα Αγχίαλο της Μαγνησίας).

Δεν γίναμε λωτοφάγοι για να ξεχάσουμε την εθνικά απαράδεκτη και υποκριτική στάση του στο ναυάγιο του δουλεμπορικού στην Πύλο, που έδωσε σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ακτιβιστές φίλους του άλλη μια ευκαιρία για να καταγγείλουν μετεκλογικά την Ελλάδα (μετά από εκείνην περί επαναπροώθησης μεταναστών) στιγματίζοντας την τιμή και το ήθος των ανδρών του Λιμενικού Σώματος.

Τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, υπό την αρχηγία οποιουδήποτε ή οποιασδήποτε, δεν πρόκειται να ξεφύγει από τον αδιέξοδο ριζοσπαστικό και ιδεοληπτικό πολιτικό χαρακτήρα του, όσο κι αν προσπαθούν κάποια στελέχη-υποψήφιοι αρχηγοί του να το επαναφέρουν στην κανονικότητα ενός υγιούς δημοκρατικού κόμματος.

Όσο υγιές μπορεί να είναι αυτό, δεδομένης της ύπαρξης στους κόλπους του μελών που ασπάζονται τον εθνομηδενισμό και την ουδετεροπατρία, κλείνουν το μάτι στην τρομοκρατία και την αναρχία, ενώ κάποια άλλα θεωρούν τιμή και καμάρι τους που καταδικάστηκαν από το Ειδικό Δικαστήριο (βλ. Νίκος Παππάς, υποψήφιος για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ)...

Κρινιώ Καλογερίδου


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου