Ο Έλληνας γιατρός που νίκησε καρκίνο μαστού σε προχωρημένο στάδιο

Ο Έλληνας γιατρός που νίκησε καρκίνο μαστού σε προχωρημένο στάδιο

Πριν πέντε χρόνια, ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον δρ Στίβεν Ρόζενμπεργκ και τη συμμετοχή του Έλληνα Νικόλαου Ζαχαράκη, έφεραν στο φως μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να νικήσει τον καρκίνο του μαστού σε προχωρημένο στάδιο με πολλαπλές μεταστάσεις.

Η νέα θεραπεία, που βασίζεται στην ενίσχυση των ανοσοκυττάρων, χάρισε μια δεύτερη ευκαιρία σε μια γυναίκα που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειας και προετοιμαζόταν για το θάνατό της. Δύο χρόνια μετά, η ασθενής παραμένει υγιής, χωρίς κανένα ίχνος καρκίνου στο σώμα της.

Η θεραπεία περιλαμβάνει την απομόνωση και τον πολλαπλασιασμό ανοσοκυττάρων από τον όγκο της ασθενούς. Τα κύτταρα αυτά, εκπαιδευμένα να αναγνωρίζουν και να καταπολεμούν τις καρκινικές μεταλλάξεις, χορηγήθηκαν πίσω στην ασθενή.

Σε αντίθεση με προηγούμενες θεραπείες που απέτυχαν, η νέα προσέγγιση έφερε θεαματικά αποτελέσματα: όλες οι μεταστάσεις εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μία μόνο ασθενή μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στη θεραπεία όλων των μορφών καρκίνου στο μέλλον.

"Ξέρουμε τον εχθρό και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη τακτική για να νικήσουμε τον καρκίνο", είχε δηλώσει ο Νικόλαος Ζαχαράκης, εστιάζοντας στη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποτελέσει όπλο κατά του καρκίνου.

Η ανακάλυψη αυτή δίνει ελπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς που παλεύουν με τον καρκίνο. Η περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη της θεραπείας μπορεί να φέρει μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας, χαρίζοντας ζωή σε όσους παλεύουν για την ύπαρξή τους.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου