Το Ην. Βασίλειο επανεξετάζει την κήρυξη του Μπερίσα ως non-grata

Το Ην. Βασίλειο επανεξετάζει την κήρυξη του Μπερίσα ως non-grata

Η δικαστική αναθεώρηση του πρώην Πρωθυπουργού της Αλβανίας κατά του Βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την απόφαση να του απαγορευτεί από το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε χθες.

Ο Σαλί Μπερίσα είναι ο σημερινός ηγέτης της αλβανικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2005 έως το 2013 και προηγουμένως ήταν πρόεδρος από το 1992 έως το 1997.

Στον Μπερίσα είχε απαγορευθεί από την τότε υπουργό Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ, να εισέλθει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2022 με την αιτιολογία της φερόμενης εγκληματικότητας και διαφθοράς.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε τα ίδια βήματα με τις ΗΠΑ αφού του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα το 2021. Τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό τον Δεκέμβριο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εναντίον του για πιθανή διαφθορά. Την ίδια εβδομάδα, το αλβανικό κοινοβούλιο ψήφισε για την αφαίρεση της νομικής ασυλίας του Μπερίσα.

Αυτή την εβδομάδα είναι η πρώτη γνωστή νομική αμφισβήτηση μιας απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών σχετικά με τον αποκλεισμό αρχηγού αντιπολίτευσης ενός «φίλου ξένου κράτους» από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Μπερίσα υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί για εγκληματικότητα και διαφθορά που έγιναν εναντίον του είναι αναληθείς.

Στην Ειδική Επιτροπή Προσφυγών για τη Μετανάστευση του Ηνωμένου Βασιλείου (SIAC), ξεκίνησε η αίτηση του πρώην πρωθυπουργού για επανεξέταση της απόφασης.

Ο Μπερίσα ισχυρίζεται ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε προηγουμένως γνώση της εντολής αποκλεισμού και την είχε ανακοινώσει στο αλβανικό κοινοβούλιο, ακόμη και πριν ο ίδιος ενημερωθεί για την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών.

Η νομική ομάδα του Μπερίσα αποτελείται από τον Fergus Randolph KC του Brick Court Chamber, ο οποίος έλαβε οδηγίες από τον Kartik Mittal, συνεργάτη της εταιρείας Zaiwalla and Co με έδρα το Λονδίνο. Η ακρόαση αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες, μεταφέροντας την ημέρα ολοκλήρωσης της Παρασκευής.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, ο δικηγόρος του, Mittal, είπε: «Πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση όπου ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης άλλης ευρωπαϊκής χώρας έχει υποβληθεί σε εντολή αποκλεισμού βάσει απλών ισχυρισμών που προέρχονται κυρίως από πηγές ξένων μέσων αμφίβολης συντακτικής ανεξαρτησίας. Ο Μπερίσα δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για οποιοδήποτε αδίκημα στην Αλβανία και αρνείται σθεναρά ότι έχει εμπλακεί σε διεφθαρμένες εγκληματικές δραστηριότητες».

Ενώ ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε: «Προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η διατήρηση της ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, προάγοντας παράλληλα την ευημερία και το κράτος δικαίου παγκοσμίως. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε μακροχρόνιος εταίρος της Αλβανίας στην υπεράσπιση της λογοδοσίας και της δράσης κατά της εγκληματικότητας και της διαφθοράς».

«Θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσουμε περαιτέρω ενώ οι νομικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου