Daily Mail: Ο νέος Αλβανός Πρέσβης μπήκε παράνομα στη χώρα το 1998 και ζήτησε άσυλο δηλώνοντας Κοσοβάρος

Daily Mail: Ο νέος Αλβανός Πρέσβης μπήκε παράνομα στη χώρα το 1998 και ζήτησε άσυλο δηλώνοντας Κοσοβάρος

Ο νέος Πρέσβης της Αλβανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση Σούνακ για να βοηθήσει την καταπολέμηση των εισροών λαθρομεταναστών, το 1998 μπήκε κρυφά στη Βρετανία κρυμμένος στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Συμφωνα με άρθρο της Daily Mail, ο Uran Ferizi, έκανε ψευδή αίτηση ασύλου όταν έφτασε στο Καλαί το 1998, ισχυριζόμενος ότι ήταν Κοσοβάρος και δήλωσε ψεύτικη ημερομηνία γέννησης.

Την περασμένη εβδομάδα έγινε επίσημα δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον –παρά τις επιφυλάξεις του Υπουργείου– ως επίσημος εκπρόσωπος της Αλβανίας στη Βρετανία και πλέον θα διοριστεί επίσημα από τον Βασιλιά στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Ωστόσο, χθες το βράδυ, η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Edith Harxhi είπε: «Δεν είναι διπλωματικά σωστό, ή ηθικά σωστό κάποιος που μπήκε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να διοριστεί πρεσβευτής. Η μεταναστευτική κρίση πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Ο Ferizi θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος μεταξύ της Αλβανίας και των κυβερνήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Τα τελευταία δέκα χρόνια, χιλιάδες Αλβανοί έχουν εισέλθει παράνομα στη Βρετανία, με φορτηγά από το Καλαί και με μικρές βάρκες κατά μήκος της Μάγχης.

Πολλές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο Ferizi έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως παράνομος μετανάστης – χωρίς κανένα έγγραφο ταυτοποίησης όταν πήγε στο Ντόβερ, ισχυριζόμενος ψευδώς ότι διέφυγε από την εμπόλεμη ζώνη του Κοσσυφοπεδίου και του επετράπη να μείνει όσο αξιολογούνταν η περίπτωσή του.

Δημόσια αρχεία δείχνουν ότι παντρεύτηκε μια Βρετανίδα που ονομαζόταν Sarah Lennon στο Hammersmith, στο Δυτικό Λονδίνο, τον Μάιο του 2000. Βάσει αυτού του γάμου, του χορηγήθηκε άδεια αορίστου χρόνου για να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο τρία χρόνια αργότερα.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε εργαστεί ποτέ στη διπλωματική υπηρεσία, προτάθηκε για τη θέση του κύρους του πρεσβευτή από την αλβανική κυβέρνηση τον Ιούνιο. Πηγές υποστηρίζουν ότι έχει στενή σχέση με τον Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε ανησυχίες για τον διορισμό του κ. Ferizi όταν προτάθηκε – αλλά τελικά παρακάμφθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν αναλάβει τον ρόλο του, ο κ. Φερίζι θα επισκεφθεί τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να παρουσιάσει στον Βασιλιά τα διαπιστευτήρια του. Παραδοσιακά, ο Βασιλιάς έχει στη συνέχεια μια άτυπη συνομιλία με τον νέο πρέσβη για τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα τους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου