Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Θα ζητήσω από τη Σερβία de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Θα ζητήσω από τη Σερβία de facto αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου»

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τόνισε για άλλη μια φορά την επιτακτική ανάγκη να εκπληρωθεί αυτό το σημείο από το Κοσσυφοπέδιο. Στα πλαίσια της τετραήμερης περιοδείας της στα Δυτικά Βαλκάνια η Πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε σήμερα στην Πρίστινα, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στάθηκε στον διάλογο Κοσόβου-Σερβίας για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία για την εφαρμογή του Συνδέσμου και η Σερβία να λάβει συγκεκριμένα βήματα για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

«Αυτό που συζήτησα με τhν πρόεδρο και αυτό που θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να άρουμε τα τιμωρητικά μέτρα. Εδώ το θέμα του σχεδίου καταστατικού βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και πρακτικά είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας. Εδώ χρειαζόμαστε και τα δύο μέρη να κάνουν τον ρόλο τους, αλλά είναι επίσης κρίσιμο να υπάρξει όχι μόνο αποκλιμάκωση της κατάστασης αλλά και να κινηθεί στον δρόμο προς την ΕΕ. Ακόμη και στη Σερβία, εκεί θα συζητήσω τα βήματα που πρέπει να κάνει η Σερβία για την de facto αναγνώριση», είπε ο Von der Leyen.


Από την άλλη, η Οσμάνι είπε ότι ζήτησε την άρση των μέτρων, τα οποία αποφάσισε η ΕΕ μετά την αύξηση της έντασης στο βορρά στα τέλη Μαΐου.

Ερωτηθείς εάν η ΕΕ θα επιβάλει όρους ή κυρώσεις στη Σερβία, αφού ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει πλήρως τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων, η Von der Leyen είπε ότι κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι την Τρίτη, θα συζητήσουν για τα βήματα προς την de facto αναγνώριση της Πρίστινα από το Βελιγράδι.

Η αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι το μπλοκ είναι προσηλωμένο στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων. Ωστόσο, είπε ότι όλες οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ πρέπει να σέβονται την αρχή της καλής γειτονίας.

Θυμίζουμε ότι η Von der Leyen ξεκίνησε χθες την τετραήμερη επίσκεψή της στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου έμεινε αρχικά στα Σκόπια και μετά το Κόσοβο, θα επισκεφθεί επίσης τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, όπου συζήτησαν τα ίδια θέματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου