30 χρόνια από την απέλαση του Αρχιμανδρίτη Αργυροκάστρου, Χρυσοστόμου Μαϋδώνη

30 χρόνια από την απέλαση του Αρχιμανδρίτη Αργυροκάστρου, Χρυσοστόμου Μαϋδώνη

Πέρασαν τριάντα χρόνια, από την 24η Ιουνίου 1993, την ημέρα που απελάθηκε από τις αλβανικές Αρχές ο Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, Χρυσόστομος Μαϋδώνης. Το σπίτι που έμενε ο Αρχιμανδρίτης περικυκλώθηκε από δεκάδες αστυνομικούς, τον αποκάλεσαν ανεπιθύμητο για την Αλβα­νία και τον διέταζαν να απομακρυνθεί αμέσως. Δεν σεβάστηκαν ούτε την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριοτάτου Αναστασίου. Εκατοντάδες πιστοί, απλοί άνθρωποι και μέχρι καθηγη­τές, Αλβανοί και Έλληνες κατέκλυσαν το σπίτι σε ένδειξη συμπαράστασης. Οι αστυνομικές δυνάμεις, με την βαρβαρότητα που τους χαρακτηρίζει, τον ανάγκασαν να βγει από το σπίτι και συνοδευόμενο με πολλά αμάξια, τον έβγαλαν έξω από τα σύνορα της Αλβανίας.

Έξι μέρες αργότερα, στις 30 Ιουνίου, με την καθοδήγηση της Ομόνοιας των Παραρτημάτων Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, έγινε η μεγαλύτερη στην αντιπολίτευση διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απέλαση του ταπεινού Ιεράρχη και για το χτύπημα κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, με χιλιάδες πιστούς. Μια διαδήλωση που καταρρακώθηκε και αιματοκυλίστηκε από την άγριά μανία των αστυνομικών, με εντολή των Αρχών.

Οι τρεις δεκαετίες από την απέλαση του Αρχιμανδρίτη, δεν πέρασαν απαρατήρητες. Είδαμε την προσπάθεια του τότε Προέδρου Μπερίσα, διαμέσου δημοψηφίσματος, να διώξει από την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αλβανίας, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ένα δημοψήφισμα που καταψηφίστηκε από τους πιστούς της χώρας. Είδαμε οι περιουσίες των εκκλησιών και μοναστηριών να μην επιστρέφονται και να περνούν στα χέρια των αλλόθρησκων. Είδαμε, εσκεμμένα, να μειώνουν το ποσοστό των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Αλβανία και την επιρροή των ισλαμιστών κρατών.

sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου