Η Ελληνίδα που στέφθηκε ως η πρώτη «πιο όμορφη γυναίκα στην Ευρώπη»

Η Ελληνίδα που στέφθηκε ως η πρώτη «πιο όμορφη γυναίκα στην Ευρώπη»

Η Αλίκη Διπλαράκου ήταν η πρώτη Ελληνίδα που στέφθηκε «Μις Ευρώπη» τον Φεβρουάριο του 1930.

Ωστόσο, αυτή η Ελληνίδα καλλονή απέχει πολύ από το να είναι απλώς ένα όμορφο πρόσωπο. Καλλιεργημένη, ανεξάρτητη και ευδιάθετη, η Διπλαράκου άλλαξε ριζικά τις προκαταλήψεις για τους διαγωνιζόμενους στα καλλιστεία.

Ήταν μια πολύγλωσση που μιλούσε τέσσερις γλώσσες και αργότερα έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ, δίνοντας διαλέξεις για τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Γεννημένη στην Αθήνα στις 28 Αυγούστου 1912, η Διπλαράκου ήταν κόρη του δικηγόρου Γεωργίου Διπλαράκου και της Έλενας Νικολέσση από τη Μάνη. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα διαγωνιζόμενη που κέρδισε τον τίτλο Μις Ευρώπη μετά την πρώτη στέψη της Μις Ελλάς.

Το 1929, η μελαχρινή καλλονή μπήκε στο διαγωνισμό Μις Ελλάς ως Μις Αθήνα. Μετά τη νίκη, της δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διοργάνωση Μις Ευρώπη στο Παρίσι, όπου τελικά στέφθηκε Μις Ευρώπη.

Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία στη Διπλαράκου να εκπροσωπήσει τη χώρα της και την Ευρώπη στον διαγωνισμό Miss Universe. Διεξήχθη στις 13 Οκτωβρίου 1930 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και η Αλίκη έφυγε από τον λαμπερό διαγωνισμό ως επιλαχούσα.

Αργότερα, περιέγραψε τις συνθήκες για να γίνει διεκδικήτρια του τίτλου της πιο όμορφης γυναίκας στην Ευρώπη.

«Η μητέρα μου, μερικοί φίλοι και εγώ ήμασταν για τσάι μια μέρα στη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα όταν κάποιος για πλάκα πρότεινε να πάμε να δούμε τον διαγωνισμό ομορφιάς που γινόταν σε ένα θέατρο της Αθήνας. Οι κριτές… φώναξαν ξαφνικά το όνομά μου. Νόμιζα ότι κορόιδευαν…

Όταν προσπάθησα να αρνηθώ, ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Ζαΐμης είπε ότι πρέπει να το δεχτώ ως πατριωτικό καθήκον. Τρεις μέρες αργότερα βρέθηκα στο Παρίσι. Κέρδισα τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό και, φυσικά, έπρεπε να το περάσω και να πάω στο Ρίο».

Δύο χρόνια αργότερα, η Διπλαράκου παντρεύτηκε τον Paul-Louis Weiller, έναν πλούσιο Γάλλο σκηνοθέτη της οικογένειας Gnome et Rhône. Το ζευγάρι είχε ένα παιδί, τον Paul-Annick Weiller, ο οποίος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Olimpia Torlonia di Civitella-Cesi. Έγιναν γονείς της πριγκίπισσας Sibilla του Λουξεμβούργου.

Η Διπλαράκου έκανε δεύτερο γάμο με τον Sir John (Jack) Wriothesley Russell, ο οποίος καταγόταν από τον John Russell, τον έκτο δούκα του Bedford, δίνοντάς της τον τίτλο Lady Russell.

Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Γεωργιάνα Αλεξάνδρα Ράσελ και τον Αλεξάντερ Τσαρλς Τόμας Ριότσλεϊ Ράσελ.

Η Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή στις 30 Οκτωβρίου 2002, κλείνοντας την πιο αξιοσημείωτη ζωή μιας γυναίκας που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου