Σαν σήμερα «φεύγει» η Κυρά της Ρω Δέσποινα Αχλαδιώτη

Σαν σήμερα «φεύγει» η Κυρά της Ρω Δέσποινα Αχλαδιώτη

Σαν σήμερα στις 13 Μαΐου του 1982, "φεύγει" από τη ζωή η «Κυρά της Ρω», η θαρραλέα Ελληνίδα Δέσποινα Αχλαδιώτη. Από το 1943 ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία, στη μικρή νησίδα Ρω των Δωδεκανήσων, στα δυτικά του Καστελόριζου, την οποία και υπέστελλε κατά τη δύση του ηλίου.

Γεννήθηκε κατά το 1890 στην τότε τουρκοκρατούμενο Καστελόριζο, όπου μαζί με το σύζυγό της ασχολούνταν με την κτηνοτροφία. Η δράση της στον αγώνα υπέρ του έθνους ξεκινά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσφέροντας τις υπηρεσίες της στις Συμμαχικές Δυνάμεις. Ο αγώνας της τιμήθηκε το 1975 από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και από άλλους φορείς της πατρίδας μας.

Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982, σε ηλικία 92 ετών. Η κηδεία της τελέστηκε με τιμές στο Καστελόριζο και η σορός της μεταφέρθηκε στη νήσο Ρω, όπου και αναπαύεται κάτω από τον ιστό της ελληνικής σημαίας που ύψωνε καθημερινά. Στην κηδεία της παρέστησαν πολλά επιφανή πρόσωπα του έθνους, ενώ κατά το 1983 τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν γραμματόσημο με την προσωπογραφία της.

«Τα ξερονήσια του Καστελόριζου και της Ρω τα αγαπώ. Έμεινα μόνη μου το 1943 στο Καστελόριζο με την τυφλή μου μάνα, όταν έφευγαν όλοι οι κάτοικοι του νησιού στη Μέση Ανατολή και στην Κύπρο. Με την ελληνική σημαία υψωμένη και την αγάπη για την Ελλάδα βαθιά ριζωμένη μέσα μου πέρασα όλες τις κακουχίες. Βέβαια η ζωή στη Ρω δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αλλά νιώθεις πιο πολύ την Ελλάδα χαμένος όπως είσαι στο πέλαγος, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τις Γούρικες ακτές. Την ελληνική σημαία, θέλω να μου τη βάλουν στον τάφο μου»…

Δέσποινα Αχλαδιώτη

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου