​Πολιτιστικό Συναπάντημα: Η μαγεία της Ηπειρωτικής μουσικής την Τετάρτη 27 Σεπτ. στο θέατρο Πέτρας

​Πολιτιστικό Συναπάντημα: Η μαγεία της Ηπειρωτικής μουσικής την Τετάρτη 27 Σεπτ. στο θέατρο Πέτρας

Μέσα από την παράδοσή μας καταδεικνύεται ένας διαφορετικός τρόπος ζωής, τον οποίο ο καθένας από εμάς αγαπά αλλά δυστυχώς η σύγχρονη πραγματικότητα μας αποτρέπει να τον ακολουθήσουμε! Η παραδοσιακή μας μουσική, το κλαρίνο, το ντέφι, το λαούτο, το βιολί, τα τραγούδια και οι χοροί συμβάλλουν ώστε η σκέψη και η ψυχή μας να ελευθερώνονται και να ταξιδεύουν μέσα από τους ήχους και τα βήματα!

Βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολο να ταξιδεύεις σε αυτό το μονοπάτι που χάραξαν οι παλιοί, αν πρώτα δεν έχεις εμποτιστεί με ήχους, συγχρονιστεί με τους ρυθμούς, συναισθανθεί τα βιώματα και αναπολήσει τις μνήμες του λαού μας.

Ο χορός, το πολυφωνικό τραγούδι και ο βαρύς σκοπός που παράγει το κλαρίνο όλα εμπνεύσεις από τη ζωή της δύσκολης εποχής των προγόνων μας για ψυχική ανάταση, ανακουφίζουν στο άκουσμά τους και μόνο κάθε λύπη! Δεν καταργούν καμιά κατάσταση αλλά μπορούν να συμβάλουν στη συναισθηματική εκτόνωση του κάθε ανθρώπου!

Μέσα από αυτά ανταμώνουμε τους προγόνους μας και αυτοί δεν μας αφήνουν ποτέ να βυθιζόμαστε στην πίκρα των καθημερινών προβλημάτων της ζωής και της μοναξιάς μας!

Συνδράμουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στην αγαλλίαση κάθε πόνου και στην υπέρβαση κάθε δυσφορίας!
Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, μέσα από αυτά εκφράζουμε τη χαρά μας και την παρατείνουμε με ήχους που διαχέονται τριγύρω στο περιβάλλον, σαν ένα κάλεσμα της φύσης για χαρά, τη δική μας χαρά, τη χαρά του καθενός που με την αύρα της αναζωογονεί και αυτή τη φύση προσδίδοντας γιορτινή όψη, όψη γλεντιού στους μελωδικούς ήχους, τα ακούσματα, τα βήματα της παράδοσης!

Η παράδοσή μας, υπηρετεί τη ζωή, την απαθανατίζει, τη δρομολογεί, αποτελεί το συνδετικό κρίκο των ανθρώπων της πατρίδας μας και ενισχύει την ιστορική μνήμη!

Αυτός είναι και ο σκοπός της εκδήλωσής μας!! Ήχοι, φορεσιές και χορευτές να γίνουμε ένα και να εξυψώσουμε τη σημαία της παράδοσής όσο πιο ψηλά μπορούμε!!

Με τον Τάσο Μαγκλάρα στο κλαρίνο, το Λουάν Χουσέ στο βιολί, τον Ηλία Μούτσο στο ντέφι, το Νίκο Χαλκιά στο λαούτο, το Γιάννη Λίτσιο, τον Αλέξανδρο Μαγκλάρα και την Παναγιώτα Τζάτζου στο τραγούδι θα αφεθούμε όλοι μαζί και θα ταξιδέψουμε για λίγο στο παρελθόν, θα γίνουμε ένα με τους προγόνους μας και θ' απολαύσουμε τη μαγεία της Ηπειρωτικής μουσικής, αυτή που σε παρασέρνει σε τόπους μαγικούς κι ονειρεμένους! Σε μέρη που η λύπη συναντά τη χαρά, ο πόνος την ανακούφιση, ο έρωτας τη μοναξιά και η ξενιτιά το θάνατο!
Όσο βαρύ και να είναι το ταξίδι, μαζί θα κουβαλήσουμε τις αναμνήσεις που θα είναι ερμητικά κλεισμένες στις αποσκευές του!!

Έχουμε την τιμή να συνδιοργανώνουμε με την περιφέρεια Δυτικής Αττικής αυτή την εκδήλωση αλλά θα είναι μαζί μας και αγαπημένοι συνοδοιπόροι,

  • το πολυφωνικό σχήμα οι Κυράδες Σελλειού Άνω Δερόπολης ,
  • ο Πολυφωνικός όμιλος Άνω Πωγωνίου,
  • ο Σύλλογος για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτισμού Άρτας Βορείου Ηπείρου Το Μοναστήρι της Παναγίας ,
  • ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πετρούπολης ,
  • ο Σύλλογος Ηπειρωτών Καματερού,
  • η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου και
  • η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου ο Πύρρος


Σας περιμένουμε όλους!!

Χορευτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Δερόπολης Δερόπολη


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου