Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 9η επέτειος του καθεδρικού ναού «Ανάσταση» στα Τίρανα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 9η επέτειος του καθεδρικού ναού «Ανάσταση» στα Τίρανα

Λαμπρά εορτάστηκε η 9η επέτειος των εγκαινίων του καθεδρικού ναού Τιράνων «Ανάσταση». Εορτάστηκε με λαμπρότητα στα Τίρανα, την Πέμπτη 1 Ιουνίου, η 9η επέτειος των εγκαινίων (2014) του μεγαλοπρεπούς ναού «Ανάσταση», που αποτελεί ένα κτιριακό συγκρότημα με διάφορους χώρους και τον οποίο εμπνεύστηκε, κατά το πρότυπο της Αγίας Σοφίας, και ανήγειρε στο κέντρο της πόλης ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος.

Τελέστηκε, συμπροσευχομένου του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, όπως και του Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεωργίου (από την Εκκλησία της Ελλάδας) πανηγυρική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Αμαντίας Ναθαναήλ και του Επισκόπου Βίλιδος Αστίου.

Ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος τόνισε ότι ο νέος καθεδρικός ναός των Τιράνων σηματοδοτεί και συμβολικά και πρακτικά την αναστάσιμη πορεία της Εκκλησίας της Αλβανίας με ευλογημένο «τιμονιέρη» τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος διάβασε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου κατά την ημέρα των εγκαινίων του ναού (στα οποία είχαν παραστεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος, οι Μακαριώτατοι Πατριάρχες Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Σερβίας αείμνηστος Ειρηναίος, Ρουμανίας Δανιήλ, οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου αείμνηστος Χρυσόστομος, Αθηνών Ιερώνυμε, Βαρσοβίας Σάββας, καθώς και Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ρωσίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας).

Ο κ. Αναστάσιος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων τότε, ότι «εμφανέστατο σύμβολο της επίπονης εκ θεμελίων ανοικοδομήσεως της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, σε όλους τους τομείς, αποτελεί ο νέος αυτός καθεδρικός ναός. Η γενική σύλληψη της αρχιτεκτονικής του συνυφαίνεται με πολλούς συμβολισμούς από την Ορθόδοξη Παράδοση. Πηγή εμπνεύσεως υπήρξε το επιβλητικό επίτευγμα της Ορθοδόξου αρχιτεκτονικής, η Αγία Σοφία, με αναζήτηση νέου τρόπου εκφράσεως, βασισμένου στη σύγχρονη τεχνολογία. Ο ναός στηρίζεται σε τέσσερεις πυλώνες, οι οποίοι σχηματίζουν σταυρό. Επάνω σε αυτόν υψώνεται ο τρούλλος με 52 παράθυρα, σύμβολο των εβδομάδων του έτους· και στην κορυφή του δεσπόζει το ψηφιδωτό του Παντοκράτορος, που συνδέει τον κτιστό χρόνο με την αιωνιότητα».

Και πρόσθεσε: «Το μεγάλο ζητούμενο για κάθε πιστό, παραμένει, πως θα καταστούμε ναοί του Αγίου Πνεύματος Όχι με γενικότητες και αοριστίες, αλλά καλλιεργώντας τον καρπό του Αγίου Πνεύματος στην καθημερινότητά μας. Και πως, με τη ζωή μας, θα είμαστε μάρτυρες της δυνάμεως του Σταυρού και της χαράς της Αναστάσεως. Ας ευχηθούμε ο ένας στον άλλο, το ολόλαμπρο αναστάσιμο φως να καταυγάζει την ύπαρξή μας, να ενισχύει την πίστη μας στον Σταυρωθέντα και Αναστάντα Χριστό· και να στηρίζει τους αγώνες μας για την πνευματική πρόοδο του τόπου μας και του κόσμου ολοκλήρου».

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε σημειώσει, τότε, μεταξύ άλλων: «Τα αποτελέσματα της ανιδιοτελούς και απεριορίστου αγάπης προς πάντας, την οποίαν επέδειξε και επιδεικνύει η Υμετέρα Μακαριότης από της πρώτης αρχής της αποστολής υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της αφίξεως αυτής εις Αλβανίαν υπό την ιδιότητα του Εξάρχου του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου και εν συνεχεία, μετά εν έτος ακριβώς, ως πρωτοδιακόνου ευθύνης και ιεραποστόλου, στοιχούντος τω παραδείγματι και τη πορεία εις τους ιερούς τούτους χώρους Κοσμά του Αιτωλού και αίροντος καθ’ ημέραν επί τέταρτον αιώνος τόν σταυρόν του μαρτυρίου καί της μαρτυρίας, αποτελούν ήδη μίαν πρόγευσιν της αναστάσεως. Είναι μία αναστάσιμος εμπει­ρία: Ημείς εν τω Οικουμενικώ Πατριαρχείω οίδαμεν ότι μεταβέβηκεν η Ορθόδοξος εν Αλβανία ολκάς εκ του θανάτου εις την ζωήν, διότι Υμείς, Μακαριώτατε, ηγαπήσατε αληθώς τους αδελφούς».

Του π. Ηλία Μάκου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου