Δωρεά Ιδρύματος «Ωνάση» στο Ιατρικό Κέντρο της Εκκλησίας της Αλβανίας

Δωρεά Ιδρύματος «Ωνάση» στο Ιατρικό Κέντρο της Εκκλησίας της Αλβανίας

Το Ίδρυμα "Ωνάση" έκανε δωρεά έναν υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον αγώνα του να βελτιωθούν όλο και περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, υπέβαλε αίτημα στο Ίδρυμα "Ωνάση", στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου υπήρξε μέλος από το 1994 έως το 2005, για τη δωρεά ενός υπερσύγχρονου τομογράφου.

Το Ίδρυμα, το οποίο ενισχύει με ευαισθησία ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες φορέων, γνωρίζοντας το μεγαλειώδες και φωτισμένο έργο του Αρχιεπισκόπου και τη γνήσια, χωρίς διακρίσεις φυλετικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, γλωσσικές, αγάπη του προς τον αλβανικό λαό, καθώς και το σπουδαίο ρόλο της Εκκλησίας της Αλβανίας στην πρόοδο της χώρας, ενέκρινε τη δωρεά.

Έτσι πλέον προστέθηκε στο Τμήμα Διαγνωστικής Απεικόνισης ένας τομογράφος τελευταίας τεχνολογίας, που σε λίγα νοσοκομεία συναντάς στην Ελλάδα!

Στα προτερήματά του είναι ότι προσφέρει ανώτερη ποιότητα εικόνας, πολύ σύντομο χρόνο σάρωσης και μικρές δόσεις ακτινοβολίας.

Με τη χρήση αυτής της "υπερφυούς" συσκευής μπορούν να εκτελεστούν διαδικασίες από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες:

– Αναλυτική καταγραφή του καρδιαγγειακού συστήματος.

– Αναλυτική καταγραφή κεφαλής, θώρακα, κοιλιάς, άνω και κάτω πλευρών

– Αναλυτική καταγραφή σημείων του σώματος με χρήση από στόματος, αλλά και ενδοφλέβιων, σκιαγραφικών ουσιών με τον ασφαλέστερο τρόπο για τον ασθενή.

– Ακριβής προσανατολισμός σε επεμβατικές διαδικασίες όπως βιοψία, αποστράγγιση συλλογών υγρών κ.λπ..

Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου στην κοινωνία της Αλβανίας είναι πολυεπίπεδη και πλέον αναγνωρίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών.

Εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης και των υποδομών, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας έχει αναπτύξει μεγάλη και ουσιαστική παρουσία και δράση στο χώρο της υγείας.

Πέρα από τα περιφερειακά ιατρεία σ' ολόκληρη τη χώρα, ένα από αυτά λειτουργεί και στους Γεωργουτσάτες Αργυροκάστρου, όπου κατά καιρούς εξετάζουν ασθενείς και ιατροί από τα Ιωάννινα (καθηγητές κ.ά), το Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο "Ευαγγελισμός" στα Τίρανα, μια από τις καλύτερες, με ικανότατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που διαθέτει 24 ειδικότητες με τα αντίστοιχα εργαστήρια, αλλά και μικροχειρουργική νοσηλεία μιας ημέρας, δέχεται χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο

Επιπλέον λειτουργούν και Οφθαλμολογικό και Ωτορινολαρυγγολικό Κέντρο, πλήρως εξοπλισμένα και με ευρεία κάλυψη περιστατικών.

Είναι αξιοθαύμαστα τα επιτεύγματα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και στον τομέα της Υγείας, παρά τις δυσκολίες, που αντιμετώπισε και τις οποίες με υπομονή και καταλλαγή ξεπέρασε.

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και για την αναβάθμιση του κρατικού συστήματος υγείας της Αλβανίας, με τη ν παροχή μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων και άλλων αναγκαίων εφοδίων σε νοσοκομεία και ιατρεία της χώρας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αφιερώθηκε στην Αλβανία με όλες τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις και όχι μόνο μετέφερε με ενθουσιασμό, αλλά και εμπέδωσε το μήνυμα της ελπίδας στους πολίτες, που τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο και προστάτη τους.

π. Ηλίας Μάκος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου