Ημερίδα με θέμα «Ορθόδοξος Χριστιανισμός 20 αιώνων στην Αλβανία»

Ημερίδα με θέμα «Ορθόδοξος Χριστιανισμός 20 αιώνων στην Αλβανία»

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος RESILIENCE (μια διεπιστημονική ερευνητική υποδομή, η οποία δημιουργεί μια πλατφόρμα πρόσβασης υψηλής ποιότητας και απόδοσης στο πεδίο των Θρησκευτικών Σπουδών), το «Αλβανικό Πανεπιστήμιο» σε συνεργασία με την Εκκλησία της Αλβανίας και το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «ΛΟΓΟΣ» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα «Ορθόδοξος Χριστιανισμός 20 αιώνων στην Αλβανία» την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2022.

Η ημερίδα άνοιξε με την Καθηγήτρια Καλλιόπη Νάσκα, η οποία στην ομιλία της τόνισε τη σημασία αυτού του προγράμματος, το οποίο αναδεικνύει τη συμβολή των θρησκευτικών κοινοτήτων της Αλβανίας στον πολιτισμό, στην πολιτιστική κληρονομιά, στην ιστορία και στις αξίες που θεσπίστηκαν και διατηρήθηκαν ανά τους αιώνες.

Ακολούθησε η ομιλία της Καθηγήτριας Genta Rexha η οποία παρουσίασε την διεπιστημονική ερευνητική υποδομή RESILIENCE. Όπως ανέφερε, ο στόχος της υποδομής είναι να αναδειχτούν οι κρυμμένοι θησαυροί του θρησκευτικού πολιτισμού της Αλβανίας, καθώς και να τους καταστήσει διαθέσιμους σε όλους τους ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους.

Από την πλευρά του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Αλβανίας έκανε στην ομιλία του μια ιστορική ανασκόπηση του Ορθοδόξου Χριστιανισμού κατά την πρώτη χιλιετία στην χώρα.

Στη συνέχεια, ο ερευνητής Δρ. Thoma Shkira, λέκτορας στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «ΛΟΓΟΣ», μίλησε για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό κατά τη δεύτερη χιλιετία στην Αλβανία, συνοδεύοντας την παρουσίαση με πολλές εικόνες από σχετικά έργα τέχνης.

Να σημειωθεί ότι οι εισηγήσεις ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων για την συμμετοχή τους σε μελλοντικές δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν επίσης και ο πρύτανης του «Αλβανικού Πανεπιστημίου», Καθ. Δρ. Pavllo Kongo, λέκτορες κ.α.

Στο τέλος της ημερίδας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος κ. Άστιος δώρισε στο Πανεπιστήμιο σειρά εκδόσεων με θέμα την ιστορία του Ορθόδοξου Χριστιανισμού στην Αλβανία.

Του Νίκου Οικονόμου

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου