Σε ισχύ τέθηκε ο νόμος περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών στην Ισπανία

Σε ισχύ τέθηκε ο νόμος περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών στην Ισπανία

Ο νόμος περί αμνηστίας των καταλανών αυτονομιστών, που είχαν κάνει την απόπειρα απόσχισης του 2017, τέθηκε σε ισχύ στην Ισπανία, όπου η εφαρμογή του θα περάσει στα χέρια των δικαστών.

Αυτό το αμφιλεγόμενο μέτρο, το οποίο αναμένεται ότι θα επιτρέψει να επιστρέψει στην Ισπανία ο τότε επικεφαλής των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζντεμόν έπειτα από έξι χρόνια εξορίας στο Βέλγιο, δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να τεθεί άμεσα σε ισχύ.

Ο νόμος αυτός, ο οποίο υιοθετήθηκε οριστικά από τους βουλευτές στις 30 Μαΐου, πρόκειται τώρα να τεθεί σε εφαρμογή από τους δικαστές μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Οι δικαστές θα αποφασίζουν αν μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Οι δικαστές, πολλοί από τους οποίους είναι αντίθετοι σ' αυτό το μέτρο, έχουν επίσης τη δυνατότητα να προσφύγουν στο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο ή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

"Αρχίζει μια νέα μάχη", έγραψε στο X ο Ζόρντι Τουρούλ, γενικός γραμματέας του κόμματος του Κάρλες Πουτζντεμόν "Μαζί για την Καταλωνία".

"Η εφαρμογή του νόμου" από ορισμένους δικαστές "δεν θα είναι απλή, όμως αργά ή γρήγορα θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.

Το άλλο μεγάλο κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία, το ERC (Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας), έκανε γνωστό πως περίπου τριάντα μέλη του έχουν ζητήσει να επωφεληθούν απ' αυτό το νόμο, μεταξύ των οποίων ο Οριόλ Ζουνκέρας, ο οποίος είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 13 ετών για το ρόλο του στην απόπειρα απόσχισης, πριν του δοθεί χάρη το 2021 από την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ.

Η μάχη γύρω από το νόμο περί αμνηστίας κυριάρχησε στην ισπανική πολιτική ζωή μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου και τη ριζοσπαστικοποίησε.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ήταν στο παρελθόν αντίθετος στο νόμο αυτό, αποδέχθηκε αυτή την αμνηστία με αντάλλαγμα την υποστήριξη των καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων στην επιδίωξή του να επανεκλεγεί το Νοέμβριο από το κοινοβούλιο ως πρωθυπουργός για μια νέα τετραετή θητεία.

Η δεξιά αντιπολίτευση οργάνωσε πολυάριθμες διαδηλώσεις κατά αυτής της αμνηστίας και υπόσχεται να επανεξετάσει το θέμα, όταν έρθει στην εξουσία.

Από το μέτρο αυτό πρόκειται να ωφεληθούν περίπου 400 πρόσωπα, με πρώτο τον Πουτζντεμόν, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλωνίας, επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο Πουτζντεμόν, είχε οργανώσει τον Οκτώβριο 2017 ένα δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης, παρά το γεγονός ότι η διεξαγωγή του είχε απαγορευθεί από τη δικαιοσύνη.

Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, το τοπικό κοινοβούλιο ανακήρυσσε την ανεξαρτησία της περιφέρειας, με αποτέλεσμα αυτή να τεθεί αμέσως υπό την κηδεμονία της ισπανικής κυβέρνησης και η τοπική κυβέρνηση να ανακληθεί. Οι κύριοι αυτονομιστές ηγέτες είχαν τότε φυλακισθεί ή διαφύγει στο εξωτερικό, όπως ο Κάρλες Πουτζντεμόν.

Τα γεγονότα αυτά ήταν μία από τις χειρότερες κρίσεις που έζησε η Ισπανία μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την επιστροφή της στη δημοκρατία το 1975.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου