Η δίκη των πέντε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και η ωμή παρέμβαση του Μπερίσα για την καταδίκη τους

Η δίκη των πέντε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και η ωμή παρέμβαση του Μπερίσα για την καταδίκη τους

Μεταξύ του πρώην πρόεδρου του Ανακριτικού Δικαστηρίου της Αλβανίας Ζεφ Μπρόζι του τότε Πρόεδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και ενός από τους κύριους μοχλούς στη διακυβέρνηση της χώρας, του τότε πρόεδρου των Μυστικών Υπηρεσιών (SHIK) της χώρας Μπασκίμ Γκαζιντέντε, υπήρξε μια άγρια και μακρά σύγκρουση κατά την οποία λίγο έλειψε να οδηγήσει την κατάσταση σε κλίμα εκφυλισμού κατά τα έτη 1994 – 1995. Πράγμα που καταδεικνύει σαφώς τη συνεχή προσέγγιση των θεσμικών οργάνων του κράτους από τον Μπερίσα, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του πρώην πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας να έχει συνεχή πρόσβαση και επιρροή στις μυστικές υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη της χώρας.

Ο Σαλί Μπερίσα, διετέλεσε πρόεδρος της Αλβανίας από το 1992 μέχρι και το 1997.

Αυτό επέφερε τη σφοδρή σύγκρουση μόνο και μόνο επειδή ο πρώην επικεφαλής του Ανακριτικού Δικαστηρίου προσπάθησε να εφαρμόσει το νόμο σε δύο βασικές στιγμές της εύθραυστης δημοκρατίας στην Αλβανία. Η πρώτη περίπτωση αφορούσε την δίκη των πέντε στελεχών της Βορειοηπειρωτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, όπου ο Μπερίσα είχε ζητήσει την καταδίκη τους και εν συνεχεία την φυλάκισή τους και ο Μπρόζι δεν υπάκουσε και τήρησε στο ακέραιο το γράμμα του νόμου και εν τέλει τους αθώωσε. Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε την δίκη του Φατός Νάνο όπου ξανά ο Μπερίσα επιζητούσε την όσο το δυνατόν μακρά φυλάκισή του και ο Μπρόζι για ακόμη μια φορά των αγνόησε.

Αμέσως μετά την απόφαση του για τους πέντε της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο Μπρόζι δέχεται απειλητικό τηλεφώνημα από τον τότε αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών Μπασκίμ Γκαζιντέντε.

Ο Μπασκίμ Γκαζιντένετε, διετέλεσε αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας (SHIK) από το 1992 εως το 1997 ακριβώς όσο δηλαδή ήταν πρόεδρος της χώρας ο Μπερίσα.

Ο ίδιος ο Ζεφ Μπρόζι αφηγείται το όλο περιστατικό:

«Μόλις ανακοίνωσα την ετυμηγορία της δικαστικής επιτροπής, η αίθουσα βρίσκονταν στον τρίτο όροφο και το γραφείο μου στο δεύτερο. Αφού έβγαλα τη δικαστική τήβεννο στο γραφείο της γραμματείας, γύρω υπήρχαν και δημοσιογράφοι περιμένοντας για το ανάλογο ρεπορτάζ, χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών Μπασκίμ Γκαζιντέντε. Με απείλησε ευθέως λέγοντάς μου: Εσύ ελευθέρωσες αυτούς τους κατασκόπους (σπιούνους), εχθρούς της Αλβανίας! Θα έρθω να σε σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια!»

Εκ πρώτης όψεως γίνεται λόγος για μια απλή απειλή, ωστόσο εάν επαναφέρουμε το γεγονός στα σημερινά δεδομένα, είναι ακριβώς σαν να απειλεί ο αρχηγός των Μυστικών Υπηρεσιών της χώρας, τον αρχηγό του Ανακριτικού Δικαστηρίου για λογαριασμό του πρόεδρου της κυβέρνησης. Ακόμη και ο εντολοδόχος εκείνης της περιόδου, Σαλί Μπερίσα, στις μέρες μας θα είχε αντιδράσει σφοδρά λέγοντας πως εκβιάζεται η δικαιοσύνη.

Ο Ζεφ Μπρόζι. διορίστηκε πρόεδρος του Ανακριτικού Δικαστηρίου της Αλβανίας το 1992 από τον Μπερίσα και καθαιρέθηκε από τον ίδιο το 1995.

Αποτυγχάνοντας κατά την πρώτη απόπειρα κατά του Μπρόζι, ο Μπερίσα ξανά επιδιώκει να του ασκήσει πίεση, επιζητώντας την άμεση τιμωρία του Φατός Νάνο, μιας και ο Νάνο ως πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατά τον ίδιο, αποτελούσε τη συνέχεια του πρώην Κομμουνιστικού (Δικτατορικού) Κόμματος της Αλβανίας κι ενόσω ο Μπρόζι είχε λάβει την ισχυρή υποστήριξη των Αμερικανών, στην τότε επίσκεψή του στις Η.Π.Α.

Στις 22 Ιουλίου του 1995, λίγο πριν την εκδίκαση της υπόθεσης του Φατός Νάνο και ενώ Μπρόζι σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε λάβει την ισχυρή υποστήριξη των Αμερικανών, ο Μπερίσα ζήτησε την άμεση αποπομπή του από την ηγεσία του Ανακριτικού Δικαστηριού.

Έπειτα, αφού ο Μπρόζι κατέφθασε με πτήση στην Αλβανία, ο Μπερίσα καθόρισε ως νέο πρόεδρο του Ανακριτικού Δικαστηρίου τον Αβνί Σέχου και διαμέσου των πρακτόρων των μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησε η προσωπική και οικογενειακή καταδίωξη του Ζεφ Μπροζι, αφαιρώντας του παράλληλα και το διπλωματικό του διαβατήριο.

Κλείνοντας, ο Μπρόζι αναφέρει πως ξένοι διπλωματικοί παράγοντες εκείνης της εποχής άσκησαν έντονη κριτική στην πολιτική διαφθορά του καθεστώτος Μπερίσα. Ορισμένοι εξ αυτών τον ειδοποίησαν πως μέχρις ότου φύγει από τη χώρα, οι ενέργειες για την εξόντωσή του, δεν είχαν σταματήσει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου