19 Μαΐου 1930, πεθαίνει στην Αθήνα ο Σπυρομήλιος - Άρνηση της Αλβανίας να κηδευτεί στην Χιμάρα

19 Μαΐου 1930, πεθαίνει στην Αθήνα ο Σπυρομήλιος - Άρνηση της Αλβανίας να κηδευτεί στην Χιμάρα

Έρευνα: Θεόδωρος Δράκος

Στις 19 Μαΐου του 1930 ο θρυλικός Σπυρομήλιος πέρασε στην αθανασία! Ο φλογερός αυτός πατριώτης, ο «Αθάλης Μπούας» του Μακεδονικού Αγώνος, ο ήρωας του Βορειοηπειρωτικού, πέθανε στην Αθήνα μακριά από την αγαπημένη του Χειμάρρα την οποία δεν μπόρεσε να δει ελεύθερη, Ελληνική! Την άλλη μέρα στην κηδεία, η οποία έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό, παρευρέθη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και πλήθος κόσμου.

Η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Βύρωνος Καραπαναγιώτη απέστειλε τηλεγραφικές οδηγίες στον Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα και προέβη σε ανάλογο διάβημα στον εν Αθήναις Αλβανό επιτετραμμένο, προς εκπλήρωσιν της τελευταίας επιθυμίας του εκλιπόντος. Στην διαθήκη που άφησε ο Σπυρομήλιος στους οικείους του είχε ζητήσει να ταφεί στην Χειμάρρα. Η σωρός του θα μεταφερόταν με πλοίο του πολεμικού Ναυτικού, όμως οι Αλβανοί φοβούμενοι και νεκρό τον ηρωικό αρχηγό αρνήθηκαν τον ενταφιασμό στη γενέτειρά του.

Σήμερα 80 και πλέον χρόνια μετά είναι χρέος όλων μας και κυρίως της Ελληνικής πολιτείας, να εκπληρώσουμε αυτήν την επιθυμία ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης για τους εθνικούς του αγώνες. Δεν πρέπει να μείνουν άλλο μακριά από το χώμα της Χειμάρρας τα οστά του Αρχηγού της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου