3 Μαρτίου 1982: Συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Βόρειο Ήπειρο με την συμμετοχή 20.000 ατόμων

3 Μαρτίου 1982: Συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Βόρειο Ήπειρο με την συμμετοχή 20.000 ατόμων

Τετάρτη 3η Μαρτίου 1982
Πάνω από 20.000 λαού συμμετείχαν στο συλλαλητήριο για την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ με κεντρικό σύνθημα ΝΑ ΠΑΡΗ ΘΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Πρωτοστατούντων των νέων, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της 3ης Μαρτίου 1982 στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, για να διαδηλώσουν μέσα από την «Ελεύθερη» Πατρίδα την αμετάθετη απόφασή τους για παντοειδή - ενεργό συμπαράσταση στους 400.000 σκλαβωμένους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, που κάτω από την κυνική ανοχή του «Φιλελεύθερου κόσμου» βλέπουν να καταπατούνται καθημερινά οι ελευθερίες τους, οδηγούμενοι σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, για να απαρνηθούν την μητρική τους γλώσσα και την ελληνική τους καταγωγή!

Η μεγαλειώδης εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε και συγκλόνισε τις Ελληνικές ψυχές των παρευρισκομένων, ήταν αποτέλεσμα της δημιουργικής σύμπνοιας και ενότητας με την οποία έδρασαν όλοι οι νέοι που ανήκουν σε μη μαρξιστικά κόμματα και οργανώσεις όπως οι νέοι του ΕΝΕΚ, της ΟΝΝΕΔ και των Χριστιανικών Οργανώσεων.

Και ενώ την προηγουμένη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διεκήρυττε στην Κύπρο με πομπώδεις λόγους ότι δεν θα επιτρέψει περαιτέρω συρρίκνωση του Ελληνισμού, η μαρξιστική κυβέρνηση της ...«Αλλαγής» δεν έστειλε ούτε ένα εκπρόσωπό της για να τιμήση την εκδήλωση. Αντίθετα μάλιστα χωρίς ίχνος ευθιξίας είχε το θράσος να ειρωνεύεται την εκδήλωση μέσα από τα εκφραστικά του όργανα, ενώ το μεν «Έθνος» έγραφε ξεδιάντροπα την επομένη «Με κεριά και λαμπάδες ξεκίνησαν να σώσουν τη Β. Ήπειρο!» η ΥΕΝΕΔ δικαιολογώντας την κώφευσή της στο ογκώδες συλλαλητήριο έλεγε πως θεωρούσε ότι «ένας τέτοιος αγώνας θα επανέφερε στο ψυχροπολεμικό κλίμα της προπερασμένης δεκαετίας και ότι η οποιαδήποτε μετάδοση στιγμιοτύπων από την εκδήλωση θα αποτελούσε... ναρκοθέτηση της εξωτερικής πολιτικής της Κυβερνήσεως»...

Στο ογκώδες συλλαλητήριο παρέστησαν από μέρους του Εκκλησιαστικού κόσμου οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φλωρίνης - Πρεσπών και Εορδαίας Αυγουστίνος Καντιώτης, Σπετσών -Ύδρας και Αιγίνης Ιερόθεος, Δρυϊνουπόλεως - Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός καθώς επίσης και ο πρώην Ιερισσού Παύλος.
Από μέρους του πολιτικού κόσμου παρέστησαν οι πρώην Υπουργοί κ.κ. Κοθρής και Παναγιωτάκος καθώς και οι βουλευτές κ.κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Βύρων Πολύδωρας και Κων. Σημαιοφορίδης.

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΝΕΚ
Το Μεγάλο Παρόν στη συγκέντρωση το έδωσαν οι νέοι με σημαιοφόρους τους μαχητικούς νέους του ΕΝΕΚ, που η (ωργανωμένη τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο με δύο μαζικές πορείες ―μία που ξεκίνησε από την Σταδίου και έφτασε στα Προπύλαια μέσα από την Αδ. Κοραή και η άλλη που κατέβηκε από την Ιπποκράτους― ήταν υποδειγματικές για τον τρόπο που πρέπει να διεξάγονται οι Εθνικές διαδηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθή, ότι με την συμμετοχή του στην εκδήλωση το Ενιαίο Εθνικιστικό Κίνημα υλοποιούσε την απόφαση, που ελήφθη τον Νοέμβριο από την Διοικούσα Επιτροπή του Κινήματος, και σύμφωνα με την οποία ετίθετο ως άξονας αγώνος για το 1982, το Βορειοηπειρωτικό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο συλλαλητήριο ήταν «Θρησκεία - Παιδεία - Ελευθερία», «όχι ΤΙΡΑΝΩΝ Τυραννία», «Κάτω τα χέρια από τους Έλληνες», «Στα χέρια των νέων ο ΑΓΩΝΑΣ», «Ελληνικά Σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο», «Στην Κύπρο και στη Βόρειο Ήπειρο τ' αδέλφια μας πεθαίνουν», «Να λάβη θέση η Κυβέρνηση», «Αλληλεγγύη στην Βόρειο Ήπειρο».

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Στους συγκεντρωθέντες μίλησαν οι μητροπολίτες Αυγουστίνος και Σεβαστιανός και ο προπρύτανις της Θεολογικής Σχολής κ. Θεοδώρου..

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιούργησε, η εμπνευσμένη και μαχητική ομιλία του Σεβασμιωτάτου Αυγουστίνου Καντιώτη που σε μία στιγμή ξεσπάθωσε: «Στα όπλα – στα όπλα» και συμπλήρωσε: «εννοώ τα πνευματικά όπλα», δημιουργώντας παραλήρημα ενθουσιασμού στα πλήθη.

Η ΠΟΡΕΙΑ
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου. διά των οδών Κοραή και Σταδίου, όπου αντιπροσωπεία κατέθεσε ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής. Το σύνθημα που επεκράτησε στην πορεία ήταν «ΝΑ ΠΑΡΗ ΘΕΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ».

Το κείμενο είχε γράψει και υπογράψει ο αείμνηστος Γιάννης Σχοινάς

Πηγή: Κοινός Παρανομαστής

Αίτημα ενίσχυσης και διευρυμένης λειτουργίας του Τ...
Ο ΠτΔ της Αλβανίας και η αντιπολίτευση διοργάνωσαν...

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (3)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (3)

This comment was minimized by the moderator on the site

για του λόγου το ασφαλές: http://www.sfeva.gr/E782ED08.el.aspx

This comment was minimized by the moderator on the site

έτσι άρχισε η ΣΦΕΒΑ, στο πλευρό του Σεβαστιανού

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω ξαναγράψει στο φιλόξενο site που μας το επιτρέπει για τους προδομένους μας αγώνες των νεανικών μας χρόνων. Δυστυχώς (αυτή είναι η γνώμη μου), δυστυχώς πάρα πολλά μπήκανε στον μεγάλο μύλο της Νέας Δημοκρατίας και εξαφανίστηκαν. Και ο/η κάθε 'νοών νοείτω'.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη