Όταν η Αλβανία απαγόρευσε τις θρησκείες και έγινε η μοναδική αθεϊστική χώρα στα παγκόσμια χρονικά

Όταν η Αλβανία απαγόρευσε τις θρησκείες και έγινε η μοναδική αθεϊστική χώρα στα παγκόσμια χρονικά

Το διάταγμα 4336 - 13/11/1967 του Χότζα, που έκλεισε τις εκκλησίες και ξύρισε τους ιερείς.

Κατά το έτος 1967, οι αντιθρησκευτικές πρωτοβουλίες του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας κορυφώνονται με υποστήριξη κυρίως από τις επιτροπές και τις οργανώσεις του Κόμματος. 

  1. Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα δόθηκε το οριστικό χτύπημα σε όλες τις θρησκευτικές εστίες της χώρας. Ωστόσο, εξαιρέθηκαν μερικά κτίσματα ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Λουκέτο μπήκε σε 2035 θρησκευτικά ιδρύματα (740 τζαμιά, 608 ορθόδοξες εκκλησίες και μοναστήρια, 157 ρωμαιοκαθολικές εκκλησίες και μοναστήρια και 530 τεκέδες).
  2. Απαλλοτριώθηκε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία που τους είχε απομείνει. Το Κράτος ελαφρύνθηκε οικονομικά καθώς σταμάτησε να χορηγεί το ήδη μειωμένο βοήθημα που χορηγούσε στις θρησκευτικές κοινότητες αλλά και την μισθοδοσία των κληρικών.
  3. Ξεκίνησαν να τονίζουν, πως η θρησκεία ήταν αβάσιμος μύθος και πως δεν υπήρχε θεός, καθώς μετά από τόσες κατεδαφίσεις και ανακατασκευές θρησκευτικών κτιρίων δεν μπόρεσε να προστατέψει τίποτα.

Όσο η θρησκεία ήταν σε πλήρη καταστολή, το Κράτος σχεδίαζε τα επόμενα βήματα του. Ο Χότζα και το επιτελείο του γνώριζαν πολύ καλά πως το κλείσιμο των χώρων λατρείας και ο διασυρμός των κληρικών δεν εξασφάλιζαν την πλήρη νίκη κατά της θρησκείας. Η χρόνια επαφή του αλβανικού λαού με τις θρησκείες του και η απόκτηση κοινών σημείων αναφοράς στην καθημερινότητα του μαζί τους, δεν μπορούσε να σβήσει τόσο απλά μέσα σε λίγους μήνες αθεϊστικής προπαγάνδας.

Με το υπ' αρ. 4337 13/11/67 διάταγμα του πρεζίντιουμ του Λαϊκού Κοινοβουλίου της Αλβανίας, ακυρώθηκαν πλήρως και ανακαλέστηκαν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις και το νομικό πλαίσιο, που αφορούσε την προστασία των θρησκευτικών κοινοτήτων. Αρχικά ακυρώθηκαν τα ίδια τα καταστατικά λειτουργίας των θρησκευτικών κοινοτήτων που είχαν επικυρωθεί το 1950. Η Αλβανία ορίστηκε ως η πρώτη και η μοναδική αθεϊστική χώρα στα παγκόσμια χρονικά. Απαγορεύτηκε πλέον η άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων και λειτουργιών με πολύ αυστηρές ποινές. Όλα τα παραπάνω διαδραματίστηκαν στην Αλβανία του 1967 όπου το ισχύον Σύνταγμα της χώρας, αναγνώριζε απόλυτη ελευθερία θρησκευτικής συνειδήσεως.

Πρώτες οι δύο ισλαμικές κοινότητες αποφάσισαν να αποστείλουν μια εγκύκλιο, με την οποία ζητούσαν απ' όλους τους κληρικούς τους να βγάλουν τις θρησκευτικές ενδυμασίες τους. Στις 15 Νοεμβρίου αποφάσισαν από κοινού για ακόμη μια φορά οι ηγεσίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Έδρας των Μπεκτασήδων και της Μουσουλμανικής Κοινότητας, να παραχωρούσαν εθελοντικά όλους τους ναούς και τους χώρους λατρείας στην νεολαία, ώστε να τα αξιοποιούσε όπως εκείνη νόμιζε καλύτερα. Επιπλέον, υπέβαλλαν δημόσια την παραίτηση τους, με μια επιστολή προς το υπουργικό συμβούλιο της χώρας προτείνοντας και την κατάργηση των κοινοτήτων.

Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και το Κόμμα Εργασίας Αλβανίας, προσπάθησαν να προπαγανδίσουν σε έσχατο σημείο την εκβιαστική παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων των κοινοτήτων και την παραίτηση τους, ως μια πράξη μεταμέλειας και πατριωτισμού, κάτι που φυσικά δεν πέρασε στην συνείδηση του κόσμου. Τον Δεκέμβριο του 1967, μετά από προσωπική εντολή του Χότζα παύονταν και διασκορπίζονταν όλα τα θρησκευτικά συμβούλια και οι επιτροπές της χώρας. Η θρησκεία πλέον στην Λαϊκή Δημοκρατία της Αλβανίας δεν υπήρχε. Τεράστιες προσπάθειες ξεκίνησαν ώστε να μην παρέμενε ζωντανό τίποτα που να μαρτυρούσε την ύπαρξη της.

Με την οριστική κατάργηση της θρησκείας καταργήθηκε όπως ήταν φυσικό και το επάγγελμα του ιερέα. Το χοτζικό κράτος εξασφάλισε δουλειά σε όλους εκείνους τους ιερείς που δεν είχαν συμπληρώσει το κατάλληλο όριο συνταξιοδότησης και που είχαν επιδείξει μια σχετικά καλή και αδιάφορη συμπεριφορά στις κρατικές μεταρρυθμίσεις. Στους υπόλοιπους εναπομείναντες δεν χρειάστηκε εύρεση εργασίας καθώς ήταν ένας πολύ μικρός αριθμός, που σταδιακά στους πρώτους μήνες βρέθηκε κάποια κατηγορία, είτε για να εξοριστούν σε κέντρα καταναγκαστικής εργασίας, είτε να φυλακιστούν.

Να σημειωθεί όμως, πως και οι αντιδράσεις των κληρικών ήταν ποικίλες και διαφορετικές. Μια μερίδα δεν αντέδρασε καθόλου και δέχθηκε παθητικά τις μεταρρυθμίσεις, ένα μικρό μέρος ενώθηκε με τις καθεστωτικές δυνάμεις και βοήθησε στην αντιθρησκευτική εκστρατεία και φυσικά ένα μέρος που αντέδρασε και προσπάθησε να εμποδίσει την καταστροφή, με κάθε δυνατό μέσο και τιμωρήθηκε παραδειγματικά. Εξυπακούεται πως οι αντιδραστικοί και οι αντιφρονούντες τιμωρήθηκαν με διαφορετικούς τρόπους από τις κρατικές υπηρεσίες και τις δυνάμεις καταστολής. Δεκάδες κληρικοί όλων των θρησκειών ξυρίστηκαν δημόσια από τους ερυθρούς φρουρούς του Κόμματος Εργασίας Αλβανίας, που αντέγραφαν την πολιτιστική επανάσταση του Μάο Τσε Τουνγκ, ενώ άλλοι διασύρθηκαν, ταπεινώθηκαν και βασανίστηκαν. Την εκδικητική συμπεριφορά απέναντι στους κληρικούς μαρτυρούν οι συνθήκες παραδειγματικής τιμωρίας τους. Για παράδειγμα, κατά την μεταφορά τους προς τα κέντρα έκτισης της ποινής τους, το όχημα που τους μετέφερε, εσκεμμένα πήγαινε αργά για να τους διασύρει παραδειγματικά σε όλη την κοινωνία. Ο κόσμος υποχρεωνόταν να σχηματίσει ουρές γύρω από τους κεντρικούς δρόμους, μερικοί κοιτούσαν σαστισμένοι γεμάτοι λύπη, χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι και μερικοί άλλοι, κυρίως φανατισμένοι οπαδοί του Χότζα, βροντοφώναζαν προσβολές και συνέχιζαν τους εξευτελισμούς.

Αλέξανδρος Οικονομίδης
Κομμουνιστικό καθεστώς και θρησκεία
Η θρησκευτική πολιτική στην Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Αλβανίας (1945-1991)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕΜ με...
Συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους της Εθνικής Ελλ...
 
  1. Σχόλια (4)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (4)

This comment was minimized by the moderator on the site

Σώπα ρε αληταρά που θα πεις και "από τα πιο σωστά πράγματα". Όπου θέλει θα πιστεύει ο κόσμος, όχι ό,τι θέλει το μπάσταρδο καθίκι ο τζάτζι σας..

This comment was minimized by the moderator on the site

Ένα απο τα πιο σωστά πράγματα πού έγινε πότε.
Το καθεστώς αυτό που έκανε χιλιάδες κακα,εκαμε και αυτό το καλο. Δεν υπάρχει παγκόσμιος πιο θρησκευτικά ελεύθερη κοινωνία και συμβίωση μεταξύ διαφορετικών θρησκειών.
Η Αλβανία κινδύνευε απο ισλαμικές επιρροές, σε σημείο πού μια δυνατή φράση του πρώτου πρωθυπουργού της Αλβανίας Ισμαήλ Κεμάλι ήταν " Η θρησκεία του αλβανου είναι η Αλβανία " .
Μεγάλο βήμα αυτό Για την Αλβανία. Προχωρημένο 100 χρόνια μπροστά σε σχέση με τα Βαλκάνια.
Διαφύλαξε την ενότητα τού κράτους, την στιγμή που στην Ελλάδα στο Άγιο Όρος υπάρχει χρυσός να απαλύνει την χώρα απο τα χρέη, στην Αραβία Η τέμενοι να είναι μέσα στο χρυσό, Στην Τουρκία κράτος και ιμάμηδες ενα πράγμα.
Ήταν πολύ σωστή κίνηση.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δημοκρατικέ και σκεπτικέ, έφαγες τόση ώρα να γράψεις κάτι που στα μάτια σου μοιάζει ποίημα, αλλά λες ασυναρτησίες.
Οι Έλληνες και οι Αλβανοί ζούσαν για αιώνες χωρίς η θρησκεία να αποτελεί εμπόδιο στην ειρηνική συμβίωση. Οι σχέσεις με συγκεκριμένες φιλές Αλβανών (Λιάπηδες, Γκέγκηδες) καθόλου δεν βελτιώθηκαν.
Στις υπόλοιπες κομμουνιστικές χώρες των Βαλκανίων που δεν είχαν απαγορέψει τις θρησκείες γιατί δεν ανεπτύχθησαν ακραία ισλαμιστικά κινήματα;
Οι Αλβανοί με ονόματα Ανδρέας προϋπάρχουν του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Η απαγόρευση της θρησκείας, είχε τα ακριβώς αντίθετα από τα αποτελέσματα που φαντάζεσαι πως είχε, αφού δόθηκε πολύ περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ακραίου εθνικιστικού κινήματος στην Αλβανία - το οποίο παραμένει ακμαιότατο σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Kακα τα ψεματα,αλλα αυτο ειχε και ενα θετικο αντικτυπο στην Αλβανια οπου η πλειοψηφια του πλυθησμου ειναι Μουσουλμανοι ,εμποδισε να αναπτυχθουν ακραια ισλαμιστικα κινηματα οπως αυτα που βλεπουμε σημερα στη Μεση Ανατολη ,σε διαφορες χωρες στη Νοτιοανατολικη Ασια και στην Αφρικη.Αυτο βοηθησε και ενισχυσε την ειρηνικη και ομαλη συμβιωση ολου του αλβανικου λαου,γιατι οχι και τη συμβιωση τοτε των Αλβανων και Βορειοηπειροτων.Εκεινη η γεννια των Αλβανων της εποχης του Χοτζα ελαβε μια αλλη Παιδεια εκεινη της σοσιαλιστικης κοινωνιας,που μπορει να καποιοι να διαφωνουμε ή να συμφωνουμε με αυτη την κοινωνια,αλλα σε αυτη την περιπτωση ηταν αναγκαιο κακο, για μισο αιωνα η αλβανικη κοινωνια εμεινε μακρια απο καθε ειδος ακραιας ισλαμιστικης ιδεολογιας και η τουρκικη επιροη για πολυ καιρο απουσιαζε απο τα εσωτερικα αυτης της χωρας, πραγμα το οποιο ειχε θετικο αντικτυπο (γιατι οχι και γεωστρατηγικο και γεωπολιτικο) απο πολλες οψεις και για την Ελλαδα και τους Ελληνες παραδειγμα πολλοι Αλβανοι που μεταναστευσαν απο τη δεκαετια του 90 προς την Ελλαδα ειτε οι ιδιοι βαφτιστικαν ειτε βαφτισαν και συνεχιζουν ακομη και σημερα να βαφτιζουν τα παιδια τους,τα παιδια των Αλβανων στην Ελλαδα τα περισσοτερα ειναι βαφτισμενα και πολλα απο αυτα συμμετεχουν σε διαφορες δραστηριοτητες των κατα τοπους ενοριων σε διαφορες πολεις της Ελλαδας οπως τα κατηχητικα,στις κατασκηνωσεις συμμετοχη σε διαφορες γιορτες και αλλα, λαμβανοντας πολλα απο αυτα τα παιδια ετσι μια Ελληνοχριστιανικη Παιδεια και Κουλτουρα,επιπλεον πολλοι ειναι οι Αλβανοι οι οποιοι εζησαν την παιδικη,εφηβικη και νεανικη τους ηλικεια στο καθεστως του Χοτζα(και η μουσουλμανικης καταγωγης ακομη) ακομα και στην Αλβανια σημερα που δεν θελουν την Τουρκια να εχει επιροη στη χωρα τους και θελουν να δουν τη χωρα τους στην Ευρωπα΄ι΄κη Ενωση και τους εαυτους τους οπως τους υπολοιπους μεσους δυτικοευρωπαιους και να εχει η χωρα τους στενη φιλια με τις χωρες τους ,ακομα και σε μια ερευνα που εγινε προσφατα η Αλβανια σημερα ειναι μια απο τις μοναδικες χωρες με μουσουλαμανικο πλυθισμο στην πλειοψηφια , οπου πολλοι Αλβανοι Μουσουλμανοι τους αρεσουν και χρησημοποιουν και στα επισημα εγγραφα τους χωρις κανεναν δισταγμο χριστιανικα ονοματα δηλαδη στην Αλβανια σημερα υπαρχουν αρκετοι Μουσουλμανοι με ονοματα οπως Αντρεα,Ματεο, Μαρκο και με αλλα χριστιανικα ονοματα .Εαν δεν ειχε μεσολαβησει εκεινη η περιοδος του Ενβερ Χοτζα στην Αλβανια σημερα η Αλβανια μπορει να ηταν μια χωρα οπως το Αφγανισταν η οπως ειναι σημερα αλλες χωρες στη Μεση Ανατολη ειτε να αποτελουσε τη δυτικη επαρχια της Τουρκιας.

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη