Η ιστορική κερκυραϊκή βίλα όπου γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Η ιστορική κερκυραϊκή βίλα όπου γεννήθηκε ο πρίγκιπας Φίλιππος

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος πέθανε το 2021 σε ηλικία 99 ετών, γεννήθηκε στην τραπεζαρία της βίλας Mon Repos που βρίσκεται παραθαλάσσια του ελληνικού νησιού της Κέρκυρας. Το γαλλικό όνομα της βίλας σημαίνει «Η ανάπαυσή μου» και ήταν ένας τόπος ανάπαυσης για τους Έλληνες Βασιλικούς τον περασμένο αιώνα.

Το Mon Repos λειτουργεί πλέον ως μικρό μουσείο υπό τον δήμο Κέρκυρας. Η έκθεση εκτείνεται σε δεκατέσσερις γκαλερί.

Πτυχές της ιστορίας του κτηρίου και των αρχαίων μνημείων στη γύρω περιοχή παρουσιάζονται μέσα από αυθεντικά αντικείμενα και οπτικά βοηθήματα.

Πρόσφατα, το πιστοποιητικό γέννησης του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, ανακαλύφθηκε από το δημοτικό αρχείο της Κέρκυρας στο Μον Ρεπό.

Το πιστοποιητικό είναι γραμμένο στην Καθαρεύουσα, την επίσημη εκδοχή της ελληνικής εκείνης της εποχής.

Το Μον Ρεπό χτίστηκε ως θερινή κατοικία για τον Βρετανό Λόρδο και Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων, Φρειδερίκο Άνταμ, και τη δεύτερη σύζυγό του (Κερκυραία), Διαμαντίνα «Νίνα» Παλατίνο το 1828 έως το 1831.

Η βίλα χρησιμοποιούταν σπάνια ως κατοικία για τους μεταγενέστερους Βρετανούς κυβερνήτες. Το 1833 στέγασε μια σχολή καλών τεχνών ενώ, το 1834, το πάρκο άνοιξε για το κοινό. Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας έμεινε εκεί το 1863. Εδώ ερωτεύτηκε το νησί, όπου αργότερα έχτισε το Αχίλλειο.

Μετά την ένωση με την Ελλάδα το 1864, η βίλα παραχωρήθηκε στον βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο Α' ως θερινή κατοικία και το μετονόμασε σε «Mon Repos».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου