Στις αρχές του 1994 η κατάσταση στην Αλβανία ήταν πολύ ρευστή. Η τρομοκρατία κατά των Βορειοηπειρωτών αυξάνεται. Οι προκλήσεις της Αλβανίας εις βάρος της Ελλάδας έχουν ενταθεί. Μετά τα γεγονότα της Επισκοπής, εξαπέλυσαν ένα κύμα βίας και τρομοκρατίας σε ολόκληρη την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας είναι η 18η Απριλίου 1994, με την λεγόμενη επιχείρηση «BLIC».
Η ώρα 22.00, νύχτα, δεκάδες αστυνομικοί και άνθρωποι της μυστικής υπηρεσίας, με δεκάδες κλούβες, περικύκλωσαν και στη συνέχεια εισέβαλαν σε δεκάδες σπίτια Βορειοηπειρωτών, για να τα ελέγξουν, ψάχνοντας ενοχοποιητικά στοιχεία εις βάρος τους, παραβιάζοντας και τους πιο βασικούς κανόνες και νόμους για την προστασία της οικογένειας και του άτομου.
Ξανά χωρίς ένταλμα παραβιάστηκαν τα γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και άρπαξαν σχεδόν όλο το αρχείο της νόμιμης οργάνωσης, ένα αρχείο που δεν το επέστρεψαν ποτέ.
Στη φάση αυτή αρπάχτηκαν δια της βίας και κρατήθηκαν στα κρατητήρια ένα έως δύο μερόνυχτα πάνω από 300 άτομα, πέντε εκ των οποίων τους οδήγησαν στα κρατητήρια των Τιράνων, στο κεντρικό κτήριο της ΣΙΚ, σε ξεχωριστά δωμάτια, όπου συνεχίστηκαν η ταλαιπωρία, η αϋπνία, η βία, η τρομοκρατία και οι σωματικές κακοποιήσειςς. Ή νύχτα αύτη θα μείνει για πάντα στην ιστορία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ως «Η Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου».
Οι επιπτώσεις της νύχτας αυτής στο χώρο της ΕΕΜ ήταν πολύ αρνητικές. Δημιουργήθηκε μια κατάσταση φόβου και τρόμου. 300 οικογένειες αναγκάστηκαν ν' αφήσουν τα σπίτια και τη γενέτειρά τους και να φύγουν στην Ελλάδα. Χρειάζονταν εξηγήσεις στον κόσμο, απόλυτη ψυχραιμία, θάρρος και αποφασιστικότητα. Φάνηκε όμως και μια συσπείρωση στους δικούς μας ανθρώπους.
«Κανένας δεν έχει δικηγόρο υπεράσπισης κατά την έναρξη της ανακριτικής διαδικασίας. Ο κ. Μπεζάνης είχε αυτή τη δυνατότητα λίγες μέρες αργότερα μόνο και μόνο επειδή είναι Αμερικανός υπήκοος. Αυτό το θέμα πρέπει να ληφθεί υπόψη και οι δικηγόροι πρέπει να το θέσουν εφ' όσον οι πελάτες τους χωρίς τη βοήθεια τους δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, καθώς μερικοί απ' αυτούς δεν ξέρουν καθόλου τη διαδικασία. Ένας απ' αυτούς είχε δικηγόρο 7 μόνο μέρες πρώτού αρχίσει η δίκη. Είναι επίσης ένα πρόβλημα, κατά πόσο είχε τον απαιτούμενο χρόνο να προετοιμάσει σωστά την υπεράσπισή του», τόνισε ο Αντρέι Ρεπλίνσκι, στο γραφείο της ΔΑΣΕ στην Βαρσοβία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους Δημοκρατικούς Θεσμούς
Τα Ηνωμένα Έθνη καλούν ακόμη τα Τίρανα να σεβαστούν τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξάλλου, δήλωσε ότι η οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αλβανία, δεν πρόκειται να δοθεί και δεν δίδεται αφού επρόκειτο να δοθεί εφόσον τηρούντο οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.
Ο Σεβαστιανός, Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. «Έχομε χρέος να συμπαρασταθούμε στη Βόρειο Ήπειρο και ειδικά στα ηγετικά στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που κρατούνται στις φυλακές»
Ο Δημήτρης Χ. Παξινός, δικηγόρος. «… οι δικηγόροι φοβούνται να αναλάβουν έστω και την τυπική υπεράσπισή τους, γιατί για ουσιαστική δεν μπορεί να γίνει λόγος αφού, σημειωτέων, παραμένει πανίσχυρη… Η παραβίαση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς είναι κατάφωρα προκλητική».
Ο Αρμπέν Ιμάμι, Γραμματέας του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία. «Εκφράζω την αποδοκιμασία του κόμματος Δ.Σ. για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η σύλληψη των 5 στελεχών της Ομόνοιας και τη βία που άσκησε η αστυνομία. Η σύλληψή τους γίνεται για να εμπαίξουν τη διμερή πολιτική. Εγώ νομίζω ότι η κατηγορία που τους βαρύνει είναι στη σφαίρα της φαντασίας, διότι για όσα ειπώθηκαν δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενέργεια…»
Αν και πέρασαν τόσα χρόνια από την Νύχτα αυτή οι μνήμες είναι νωπές.
Βαγγέλης Παπαχρήστος / sfeva.gr
Σχόλια