London Magazine 1828 - Η Ήπειρος ελληνική χώρα

London Magazine 1828 - Η Ήπειρος ελληνική χώρα

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό "London Magazine" το 1828, η Ήπειρος είναι μια κυρίως Ελληνική χώρα, στο βόρειο κομμάτι της οποίας κατοικούν μερικοί Αλβανοί και στην οποία το χριστιανικό στοιχείο δέχεται διώξεις.

«Η χώρα της Ηπείρου βρίσκεται στα νότια της Αλβανίας και τείνει προς τον κόλπο της Αμβρακίας, που τη χωρίζει από την Ακαρνανία ή τη δυτική Ελλάδα. Η Ήπειρος είναι ελληνική χώρα, με τους τρόπους, τη θρησκεία και τη γλώσσα, αν και ορισμένες από τις βόρειες και θαλάσσιες περιοχές της κατοικούνται επίσης από Αλβανούς, μέρος των οποίων είναι Μουσουλμάνοι, αλλά το εσωτερικό της χώρας είναι ουσιαστικά ελληνικό.

Από τον θάνατο του Αλή Πασά, αυτή η άτυχη χώρα είναι το θέατρο των σκληρών διωγμών κατά του χριστιανικού τμήματος του πληθυσμού.»

Η περιοχή της Ηπείρου, ασχέτως των σημερινών κρατών που έχουν σχηματιστεί στην επικράτεια της, υπήρξε μεγάλο πεδίο διώξεων για τόση χριστιανούς και πριν από την εποχή του Αλή Πασά.

Οι μαζικοί εξισλαμισμοί, τα βασανιστήρια των κατοίκων της και άλλες παρόμοιες ενέργειες, οδήγησαν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού στον εξισλαμισμό ή και στην σταδιακή αλλαγή της μητρικής τους γλώσσας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου