Προς ολοκλήρωση η οδική παράκαμψη στο Αργυρόκαστρο παρά την απαγόρευση της UNESCO

09/11/21, 16:00
Κατηγορία: Τοπικά δρώμενα / Συντάκτης: Reporter

Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τις εργασίες στην παράκαμψη του Αργυροκάστρου, οι εργασίες όχι μόνον συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, αλλά το έργο φαίνεται να προχωρά προς την ολοκλήρωσή του.

Η συγκεκριμένη παράκαμψη διασχίζει τα νότια του ιστορικού κάστρου στο Αργυρόκαστρο και ουσιαστικά δεν συνδέει τα αυτοκίνητα με τον ιστορικό κέντρο της πόλης, ωστόσο κατασκευάζεται παραβλέποντας την ιστορικότητα του μέρους και τείνει να καταστεί επικίνδυνο για το ίδιο το κάστρο.

Τον Ιούλιο, η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο ζητούσε να ανασταλούν οι εργασίες, που διεξάγονται σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, χωρίς φυσικά να έχει ληφθεί η απαραίτητη άδεια.

Ακόμη η Επιτροπή είχε ζητήσει από τις αλβανικές αρχές να καλέσουν μια ομάδα ειδικών εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επισκέπτονταν το σημείο, θα εξέταζε το σχετικό σχέδιο και στην πορεία θα αποφάσιζε εάν θα πρέπει να εκτελεστεί το έργο.

Ωστόσο οι αρχές ενώ από την μία κατάφεραν να εντάξουν την πόλη στην UNESCO φαίνεται να ξέχασαν πως εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις απέναντί της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: