Στους Τούρκους και πιο ακριβά δίνουν το έργο κατασκευής της σήραγγας του Λογαρά οι Αλβανοί

Στους Τούρκους και πιο ακριβά δίνουν το έργο κατασκευής της σήραγγας του Λογαρά οι Αλβανοί

Ένα ακόμη σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων έρχεται να πλήξει την Αλβανία με την κυβέρνηση Ράμα να παραδίδει για ακόμη μία φορά σημαντικά έργα της χώρας στην Τουρκία και παράλληλα να απορρίπτει ακόμη και τις αλβανικές εταιρείες.

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, ανακοίνωσε ως νικητή για τον διαγωνισμό για την κατασκευή της σήραγγας στον Λογαρά στη Χιμάρα, μια ένωση τουρκικών εταιρειών, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, προσέφερε περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την καλύτερη προσφορά που έγινε στην χώρα, σύμφωνα με πηγές των αλβανικών ΜΜΕ.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε οριακό ταμείο 18,9 δισεκατομμυρίων από πέντε συμμετέχοντες και ως νικητής ανακηρύχθηκε η Ένωση Οικονομικών Φορέων INTEKAR YAPI και ASL που θέλουν να αναλάβουν την κατασκευή της σήραγγας για περίπου 17 δισεκατομμύρια λεκ ή 170 εκατομμύρια δολάρια.

Επίσης τρεις άλλοι πλειοδότες ζήτησαν περισσότερα χρήματα, αλλά εν τω μεταξύ ένα άλλο σωματείο φορέων, αποτελούμενο από την αιγυπτιακή εταιρεία Concord Engineering και δύο αλβανικές εταιρείες, την Alb Building και την Alb Star, προσέφεραν 12 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα για την ίδια εργασία, συνολικά περίπου 15, 8 δισεκατομμύρια λεκ ή 158 εκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο παρόλο που σύμφωνα με το αλβανικό δίκαιο η καλύτερη οικονομική προσφορά στις δημόσιες συμβάσεις έχει προτεραιότητα, ειδικά όταν πρόκειται για την κατασκευή δρόμων, το Υπουργείο Υποδομών βρήκε δικαιολογίες για να απορρίψει την πρόταση που ήταν και η πιο οικονομική.

Σύμφωνα με αυτήν, μία από τις αλβανικές εταιρείες στην καλύτερη προσφορά δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία για την κατασκευή γεφυρών 120 μέτρων σε μια, αν και είναι γνωστή ως υλοποιός πολλών σημαντικών έργων σε παναλβανικό επίπεδο και επίσης το Υπουργείο Υποδομών, κάνοντας τους δικούς του υπολογισμούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο θα πρέπει να αναλάβουν οι Τούρκοι.

Αυτό ήταν αρκετό για να ανακηρυχθεί μια πιο ακριβή προσφορά ως νικήτρια, αντί να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τον καλύτερο πλειοδότη, ώστε να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα εάν υπάρχουν πάντα. Το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο είναι επίσης υπεύθυνο για την ενέργεια, προτίμησε να μην εξοικονομήσει χρήματα από τα κεφάλαια των έργων μετριασμού της κρίσης, αλλά να τα δαπανήσει χωρίς κριτήρια, ενώ τα οικονομικά της χώρας επιβαρύνονται με 200 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της παρούσας ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου