Η Αλβανική Αστυνομία κατεδάφισε αυθαίρετο κτίσμα στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Τσούκας

16/04/21, 09:45
Κατηγορία: Τοπικά δρώμενα / Συντάκτης: Newsroom

Η Μονη του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται σε έναν λόφο στην παραλιακή γραμμή μεταξύ Αγίων Σαράντα και Βουθρωτού. Διέθετε πολύ μεγάλη περιουσιακή έκταση αλλά δεν επεστράφη ποτέ από το αλβανικό κράτος. Πολλοί έποικοι, με την ανοχή του κράτους, καταπάτησαν τις περιουσίες του, κυρίως στην παραλιακή ζώνη. 

Πριν από κάποιους μήνες, είχε φυτρώσει ένα οίκημα ακριβώς στην αρχή του ανηφορικού δρόμου που σε οδηγεί στο μοναστήρι. Ο καταπατητής με καταγωγή από το Τεπελένι είχε φροντίσει μάλιστα να αποκτήσει τίτλους ιδιοκτησίας, αξιοποιώντας το νόμο Περί Νομιμοποίησης Αυθαιρέτου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατήγγειλε το γεγονός πριν από δύο εβδομάδες αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τα αρμόδια κρατικά όργανα. 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, που επικαλούνται πληροφορίες από τις αστυνομικές αρχές, η εντολή για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου κτίσματος ήρθε από τον ίδιο το πρωθυπουργό της χώρας 

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κύριος Ράμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Απριλίου τις τελευταίες μέρες κάνει μια επίθεση φιλίας προς όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Πριν από λίγες μέρες, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού επέστρεψε τα Άγια Λείψανα του Αγίου Βλαδίμηρου στο ομώνυμο μοναστήρι στο Ελμπασάν ενώ φροντίζει να διαδίδει στα ΜΜΕ και τις πολλές επισκέψεις του σε Τζαμιά της χώρας. Η ξαφνική «ευλάβεια» του κ. Ράμα σύμφωνα με Aλβανούς αναλυτές αποδίδεται στην πτώση των εκλογικών του ποσοστών.

Του ανταποκριτή μας στους Αγίους Σαράντα

Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Τσούκας

Στη στενή χερσαία λωρίδα που χωρίζει τη λίμνη του Βουθρωτού με το Ιόνιο, απέναντι από την Κέρκυρα, πάνω σε μια γραφική ράχη, είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Τσούκας (Ή Δέματος).

Είναι από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της περιοχής των Αγ. Σαράντα. Δεν σώζεται κάποια επιγραφή ή ιστορική πηγή για τον χρόνο κατασκευής του αλλά ο τρόπος δόμησης του ναού παραπέμπει στον 16ο με 17ο αιώνα.

Την περίοδο της δικτατορίας (1940 - 1990) είχε μετατραπεί σε στρατόπεδο. Ο Ναός σώθηκε γιατί χαρακτηρίστηκε μνημείο ενώ τα υπόλοιπα κτήρια γκρεμίστηκαν ή προσαρμόστηκαν για τις ανάγκες του στρατού.

Πριν από 10 χρόνια ανακαινίστηκε πλήρως από την εκκλησία Τα καλοκαίρια στεγάζει κατασκηνώσεις νέων της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αλβανίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ: