Επέστρεψαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν

Επέστρεψαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στο Ελμπασάν

Σε κλίμα σεβασμού και ανακούφισης υποδέχτηκαν τα ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Βλαδιμήρου στην Ιερά Μητρόπολη Ελμπασάν, Σπαθίας και Λιμπράζντ τα μέλη της ορθόδοξης κοινότητας υπό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη τους Αντωνίου.


Έπειτα από μεγάλο αγώνα της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, οι αλβανικές αρχές επέστρεψαν στο ομώνυμο μοναστήρι τμήματα από τα λείψανα του Αγίου που βρίσκονται σε ειδική λειψανοθήκη η οποία είχε κατασχεθεί επί αθεΐστικού καθεστώτος και φυλάσσονταν στο Εθνογραφικό Μουσείο των Τιράνων.

Την παράδοση έκανε ο νυν διευθυντής του Μουσείου Dorian Koci συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού της Αλβανίας Elva Margariti αλλά και από τον πρωθυπουργό Ράμα, ο οποίος φορώντας την προεκλογική του αμφίεση, δε δίστασε να δείξει για ακόμη μία φορά πως έχει βαλθεί να κυριεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από όλα τα θρησκευτικά μέρη της χώρας, τα οποία χρησιμοποιεί όπως εκείνος "ορέγεται", ειδικά τώρα που η Αλβανία διανύει την προεκλογική της περίοδο.

Λίγα λόγια για το βίο του Αγίου:

Ο Άγιος Ιωάννης του Βλαδιμήρου γεννήθηκε κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ. στο Βλαδιμίρ της Βουλγαρίας. Έζησε την περίοδο του αυτοκράτορα Βασιλείου Α' του Μακεδόνος (867 - 886 μ.Χ.). Ήταν υιός του Νεεμάν, γιου του πρώτου βασιλιά των Αχριδών Συμεών και της Άννας. Από την παιδική του ηλικία ανατράφηκε ορθόδοξα από τους γονείς του και τον Επίσκοπο Αχρίδος Νικόλαο.
Ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ - Στέφανος (940 - 1018 μ.Χ.), τον φυλάκισε. Μέσα στα πλαίσια των διπλωματικών του ενεργειών ο τσάρος της Βουλγαρίας τον πάντρεψε με την κόρη του, ωστόσο ο Άγιος επιθυμούσε να ζήσει μοναχικά, πράγμα που τήρησε μέχρι το τέλος του.
Επιδόθηκε με ζήλο στη διάδοση της Ορθοδοξίας και αγωνίστηκε μέχρι το μαρτυρικό του τέλος.
Η σύζυγός του τον διέβαλε στον αδελφό της, ο οποίος αποφάσισε να τον σκοτώσει. Όταν πέθανε ο τσάρος της Βουλγαρίας Σαμουήλ - Στέφανος, τσάρος έγινε ο γιος του Ραντομίρ.

Ο δίδυμος αδελφός του νέου τσάρου, Ιωάννης Βλαδισλάβος το παραπλάνησε καλώντας τον για επίσκεψη και τον δολοφόνησε το 1015 μ.Χ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου