Αλβανία: Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά τον εντοπισμό των αγνοουμένων του καθεστώτος Χότζα

Αλβανία: Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά τον εντοπισμό των αγνοουμένων του καθεστώτος Χότζα

Το Ίδρυμα του Συνηγόρου του Πολίτη στην Αλβανία απέστειλε σε 61 Δήμους της χώρας Σύσταση με την οποία ζητά τον εντοπισμό και τη συντήρηση των τάφων των αγνοουμένων κατά την περίοδο 1944-1990, εποχή της οποίας συμπίπτει με το σταλινικό καθεστώς της δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προτείνει επίσης να αποφευχθεί η έκδοση αδειών χρήσης, εκμετάλλευσης και κατασκευής διαφόρων εγκαταστάσεων σε αυτούς τους χώρους και τις πλατείες.

Ο μεγαλύτερος θεσμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία ζητά από τις τοπικές αρχές μέσω αυτής της σύστασης να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα με τη δέουσα ευαισθησία με τον σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύουν οι κρατικές δομές για τα βάσανα και τον πόνο που έχουν περάσει από ένα στρώμα της κοινωνίας.

Εκτός από τον εντοπισμό και τον εντοπισμό των νεκροταφείων αυτών, ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγήθηκε επίσης τη λήψη μέτρων για τη μη αλλοτρίωση και προστασία των χώρων αυτών από καταστροφή καθώς και τη διαχείριση και ενημέρωση των στοιχείων για κάθε πιθανό νέο νεκροταφείο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου