Βάρελι: Οι Αλβανοί να επιδείξουν «στρατηγική υπομονή» για την ΕΕ

Βάρελι: Οι Αλβανοί να επιδείξουν «στρατηγική υπομονή» για την ΕΕ

Οι Αλβανοί θα πρέπει να επιδείξουν «στρατηγική υπομονή» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνησή τους όσο περιμένουν την πρόοδο της χώρας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρελι και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμφώνησε, προσθέτοντας ότι κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να επιταχύνει τη διαδικασία και να πείσει τη Βουλγαρία να άρει το βέτο της στα Σκόπια τα οποία επίσης μπλοκάρουν την Αλβανία.

Σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν συνομιλίες κατά τη γαλλική προεδρία της ΕΕ εντός του Ιουνίου, ο Ράμα διαβεβαίωσε ότι θα ζητήσει την αποσύνδεση της Αλβανίας από τα Σκόπια.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν ήταν τόσο σημαντική, αλλά ότι η ένταξη στην ΕΕ ήταν, και ως εκ τούτου η Αλβανία και η ΕΕ θα πρέπει να εργαστούν για να βελτιώσουν την κατάσταση επί τόπου στη χώρα αντί να ανησυχούν για τη διαδικασία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν αυτός και η ΕΕ «χάζευαν» τους Αλβανούς, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 2014 που της χορηγήθηκε το καθεστώς υποψήφιας χώρας, η Αλβανία δεν έχει προχωρήσει στην πορεία της ΕΕ, παρά τις επανειλημμένες θετικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών από την ΕΕ, Ο Βάρελι είπε ότι ο ρόλος του ήταν να προωθήσει τα επιτεύγματα της Αλβανίας, ενώ η τελική απόφαση έλαβε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Τόσο ο Ράμα όσο και ο Βάρχελι τόνισαν πολλές φορές ότι ήλπιζαν να αποφασιστεί η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ τον Ιούνιο.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε ήταν η κατασκευή με κονδύλια της ΕΕ του αυτοκινητόδρομου «Διάδρομος 8» που συνδέει την Αλβανία με τα Σκόπια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να συμπεριληφθεί στα ευρωπαϊκά οδικά δίκτυα, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να υποβάλουν αίτηση για ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή του διαδρόμου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου