«Επίθεση» της Κοσοβάρας Προέδρου στον Ράμα, για την συνεργασία με τον Βούτσιτς

«Επίθεση» της Κοσοβάρας Προέδρου στον Ράμα, για την συνεργασία με τον Βούτσιτς

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι επέκρινε τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, για την συμφωνία «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkan).

Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» πραγματοποιήθηκε μεταξύ των κυβερνήσεων της Αλβανίας, της Σερβίας και των Σκοπίων, και παρέχει την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Ωστόσο, οι επικριτές αναρωτήθηκαν εάν εξακολουθεί να είναι βιώσιμο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και λαμβάνοντας υπόψη την άρνηση του Βούτσιτς να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ ή να καταδικάσει δημόσια τη Μόσχα.

Επίσης η Οσμάνι είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο και επίσης επειδή η Σερβία δεν αποδέχεται την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου, ο Ράμα δεν πρέπει να είναι μέρος της πρωτοβουλίας.

«Δεν ξέρω γιατί η Αλβανία θα δεχόταν μια τέτοια πρωτοβουλία όπου το Κοσσυφοπέδιο δεν θα αντιμετωπίζεται ως κυρίαρχο κράτος και όπου σημαντικό ρόλο παίζει ο Βούτσιτς, ο ηγέτης ενός κράτους που σε καθημερινή βάση προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο και να παραβιάσει την κυριαρχία του… Είναι ακατανόητο για μένα γιατί υποστηρίζεται κάτι τέτοιο από την Αλβανία… το γιατί συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια τέτοια πρωτοβουλία είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Αλβανία», πρόσθεσε.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει ενταχθεί στην πρωτοβουλία καθώς η Σερβία αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της, η οποία κηρύχθηκε το 2008 μετά τον πόλεμο Σερβίας-Κοσόβου το 1998-1999. Αυτό, σε συνδυασμό με τους υποστηρικτές της Σερβίας, σημαίνει ότι το Κοσσυφοπέδιο δυσκολεύεται να ενταχθεί σε διάφορους θεσμούς όπως η UNESCO, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Τέλος η Οσμάνι ανέφερε ότι η Σερβία καθοδηγείται από μια νοοτροπία της δεκαετίας του '90, σημειώνοντας το γεγονός ότι ο Βούτσιτς ήταν κορυφαίος υπουργός στο γενοκτονικό καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, υπεύθυνος για σφαγές και γενοκτονίες σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Δυστυχώς, συνεχίζεται μια νοοτροπία της δεκαετίας του '90 όπου η Σερβία συνεχίζει να βλέπει άλλες χώρες στην περιοχή, ιδιαίτερα τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου, το Μαυροβούνιο, αλλά και τη «Βοσνία-Ερζεγοβίνη ως προσωρινά κράτη», είπε η Κοσοβάρα Πρόεδρος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου