Η Αλβανία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Η Αλβανία δηλώνει έτοιμη να δεχθεί Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας, Μπλέντι Τσούτσι,δέχθηκε σε συνάντηση τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και ταυτόχρονα τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη συνάντηση επαίνεσε τη στενή συνεργασία της Αλβανίας με όλα τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του νόμου σε βασικούς τομείς στρατηγικών πολιτικών που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλβανός υπουργός τόνισε ότι η Πολιτική Ασφαλείας της Αλβανίας είναι 100% σύμφωνη με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ, ειδικά σε σχέση με το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εστιάζοντας στον πόλεμο, ο Τσούτσι ανέφερε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ το γεγονός ότι η Αλβανία ήταν από τις πρώτες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια που δήλωσαν ακλόνητη υποστήριξη για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, όπως και καταδίκασε η αδικαιολόγητη ρωσική επιθετικότητα.

Σχετικά με τις πιθανές μεταναστευτικές ροές ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου, εξέφρασε την ετοιμότητα της Αλβανίας να συντονίσει τις προσπάθειες με τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κρίσης.

Έδωσε ιδιαίτερη την προσοχή στο γεγονός ότι η Αλβανία ήταν η πρώτη χώρα που ενεργοποίησε τον προσωρινό μηχανισμό προστασίας στην περίπτωση των Αφγανών που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Στη συνάντηση επαίνεσε επίσης τη δέσμευση της ΕΚ να υποστηρίξει με συγκεκριμένα μέσα για την αύξηση της ικανότητας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοχώρου.

Η Αλβανία φαίνεται έτοιμη εξωτερικά να υποστηρίξει τις πολιτικές της ΕΕ, ωστόσο στο εσωτερικό της τα προβλήματα και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου