Στην Αλβανία το ακριβότερο πετρέλαιο της Ευρώπης, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη

Στην Αλβανία το ακριβότερο πετρέλαιο της Ευρώπης, σε σχέση με την αγοραστική δύναμη

Ένας Αλβανός πολίτης πρέπει να ξοδεύει κατά μέσο όρο σχεδόν το 20% του ημερήσιου εισοδήματος για να αγοράσει ένα λίτρο πετρέλαιο, στις σημερινές τιμές, περισσότερο από κάθε άλλο πολίτη στην Ευρώπη και 17ος στον κόσμο.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν πρόσφατα άλλο ένα ρεκόρ, φτάνοντας τα πρωτοφανή επίπεδα των 250-260 λεκ ανά λίτρο ή περίπου 2,3-2,4 δολάρια. Με το κατά κεφαλήν εισόδημα να είναι περίπου 4.400 $ ετησίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη. Η αύξηση των τιμών των καυσίμων θα επιβαρύνει περισσότερο όχι μόνο τις τσέπες όσων έχουν αυτοκίνητα αλλά και έμμεσα μέσω της αύξησης του κόστους μεταφοράς στα εμπορευματικά προϊόντα.

Η «Monitor al» υπολόγισε τις ημερήσιες δαπάνες που απαιτούνται για την αγορά ενός λίτρου πετρελαίου για 135 χώρες στον κόσμο, σε σχέση με τα συνολικά έσοδα, με βάση τις τιμές του πετρελαίου σε δολάρια σύμφωνα με την Global Petrol Price και το κατά κεφαλήν εισόδημα σε δολάρια που δημοσιεύει η Παγκόσμια Τράπεζα .

Μετά την Αλβανία κατατάσσεται το Κοσσυφοπέδιο, η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, με 18% του ημερήσιου εισοδήματος, επειδή οι τιμές του πετρελαίου είναι ελαφρώς φθηνότερες από την Αλβανία (σήμερα περίπου 2 δολάρια το λίτρο).

Ακόμη και σε απόλυτη τιμή, η Αλβανία, στα σημερινά επίπεδα, κατατάσσεται στις 10 πιο ακριβές χώρες στον κόσμο, μαζί με τη Φινλανδία, το Βέλγιο, τη Δανία, το Χονγκ Κονγκ, τη Νορβηγία, τη Σουηδία που έχει τα πιο ακριβά καύσιμα στον κόσμο, με 2,6 δολάρια για λίτρο. Όμως το κατά κεφαλήν εισόδημα των Σουηδών είναι 51,4 χιλιάδες δολάρια το χρόνο, ή περίπου 12 φορές περισσότερο από την Αλβανία. Ως αποτέλεσμα, ένας Σουηδός χρειάζεται μόνο το 1,9% του μέσου ημερήσιου εισοδήματος για να αγοράσει ένα λίτρο καύσιμο. Ακόμη και το 2% περίπου του ημερήσιου εισοδήματος ενός Γερμανού είναι αρκετό.

Μετά την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, το ακριβότερο πετρέλαιο στην Ευρώπη, σύμφωνα με αγοραστική δύναμη βρίσκεται στην Ουκρανία, με περίπου το 18% του ημερήσιου εισοδήματος. Αν και η τιμή του πετρελαίου στην Αλβανία ήδη υφίσταται τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι 1,1 δολάρια το λίτρο, το εισόδημα στη χώρα είναι το μισό από αυτό της Αλβανίας.

Στην γύρω περιοχή, οι Σέρβοι χρειάζονται το 9,2% του ημερήσιου εισοδήματος (έχουν υψηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερες τιμές πετρελαίου), οι Μαυροβούνιοι το 8,8%, οι Βόσνιοι το 11%.

Ένας Ρουμάνος χρειάζεται το 5,5% του ημερήσιου εισοδήματος, ένας Ιταλός μόνο το 2,5%, ένας Έλληνας το 3,9%.

Η αγοραστική δύναμη του πετρελαίου στην Αλβανία είναι ίδια με την Αφρική

Οι χώρες με τα πιο ακριβά καύσιμα στον κόσμο από πλευράς εσόδων βρίσκονται γενικά στην Αφρική.

Στη Μοζαμβίκη, αν και το πετρέλαιο κοστίζει λιγότερο από ένα δολάριο, το πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα σημαίνει ότι χρειάζεται το 60% του ημερήσιου εισοδήματος για να αγοραστεί ένα λίτρο. Η Αλβανία «ανταγωνίζεται» χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, το Αφγανιστάν, η Ρουάντα, η Αιθιοπία, ακόμη και το Πακιστάν στην Ασία, που συγκαταλέγονται στις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 17η θέση στον κόσμο.

Το φθηνότερο πετρέλαιο στον κόσμο βρίσκεται σε μεγάλες χώρες παραγωγής όπως το Κατάρ (0,4% του ημερήσιου εισοδήματος), η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, το Ιράν (0,1%).

Γρήγορη αύξηση των τιμών

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε ραγδαία στην Αλβανία τις τελευταίες ημέρες. Μέσα σε μια εβδομάδα, από την περασμένη Πέμπτη, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 4 φορές.

Μόλις την Τετάρτη της προηγούμενης εβδομάδας το πετρέλαιο διαπραγματευόταν στα 192 λεκ, άρα αυξήθηκε κατά 57 λεκ, ή 50%, για να φτάσει τα 250-260 λεκ το λίτρο.

Οι παράγοντες της αγοράς έχουν συνδέσει την άνοδο των τιμών με την αύξηση των τιμών των καυσίμων στο χρηματιστήριο, όπου το πετρέλαιο έφτασε τα 130 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τετάρτης, αλλά στη συνέχεια έπεσε στα 120 δολάρια, από περίπου 90 δολάρια τον Δεκέμβριο, και με την υποτίμηση του δολαρίου, έφτασε τα 116 λεκ., αλλά υποχώρησε την Τετάρτη, μετά από παρέμβαση της Τράπεζας της Αλβανίας .

Εν τω μεταξύ, η Αρχή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τη χονδρική αγορά καυσίμων. Σύμφωνα με το ίδρυμα αυτό, ο λόγος είναι η αύξηση των τιμών των υποπροϊόντων πετρελαίου από τον Φεβρουάριο.

Με τις τιμές των καυσίμων να εκτινάσσονται στα ύψη, οι Αλβανοί πολίτες αναμένεται να πληρώσουν πολύ περισσότερα για να ταξιδέψουν, τόσο ανεφοδιάζοντας τα αυτοκίνητά τους όσο και έμμεσα από το κόστος μεταφοράς άλλων προϊόντων που σχετίζονται με τον «μαύρο χρυσό», τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου