Ελεύθερη διακίνηση κτηνοτροφικών προϊόντων μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας και Σκοπίων

Ελεύθερη διακίνηση κτηνοτροφικών προϊόντων μεταξύ Αλβανίας, Σερβίας και Σκοπίων

Η υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλβανίας Frida Krifca ανακοίνωσε σήμερα κατά την κυβερνητική συνεδρίαση ότι εγκρίθηκε η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της κτηνιατρικής, της ασφάλειας των τροφίμων και της φυτοϋγειονομικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ανοιχτών Βαλκανίων» μεταξύ των χωρών τριών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης, η Krifca ανακοίνωσε ότι τα οφέλη για την Αλβανία σε αυτή τη συμφωνία στοχεύουν στο άνοιγμα για πρώτη φορά εξαγωγών για όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών με βάση την αμοιβαιότητα.

Επίσης η Αλβανίδα υπουργός δήλωσε πως εκτιμά αυτή τη συμφωνία ως ένα επίτευγμα που έρχεται αποτελεί πάγιο αίτημα των παραγόντων αυτού του κλάδου.

Ακόμη είπε πως διασφαλίζει για πρώτη φορά την αναγνώριση των κτηνιατρικών και φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών μεταξύ των χωρών, καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων, αφαιρώντας έτσι ένα πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις και μειώνοντας τον χρόνο στα τελωνεία.

«Έτσι αποφεύγονται οι στάσεις στα συνοριακά σημεία ελέγχου, με το μόνο έλεγχο στο σπλησιέστερο τελωνείο στις χώρες προορισμού. Στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος διέλευσης των εμπορευμάτων στο τελωνείο», είπε η Krifca.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι η συμφωνία διασφαλίζει την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, μεταξύ των αρμόδιων αρχών, με σκοπό την ανταλλαγή προϊόντων και την ομαλή λειτουργία του περιφερειακού εμπορίου.

«Για το 2022, η κυβέρνηση έχει προβλέψει τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στήριξης για τον αγροτικό τομέα, ο οποίος στο σύνολο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχεται σε 7,1 δισ. λεκ», δήλωσε η Krifca.

Μέχρι στιγμής μόνο η Αλβανία, τα Σκόπια και η Σερβία, πλαισιώνουν την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» (Open Balkans) κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ, αλλά και των Σόρος και όπως όλα δείχνουν, σκοπός τους είναι η άμεση εφαρμογή πολλών συμφωνιών που θα κάνουν τις τρεις χώρες «ένα», άσχετα από τις ποικίλες εθνικιστικές εξάρσεις του Ράμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου