Ο Αλβανός ΠτΔ εμποδίζει κονδύλιο 7 εκατ. ευρώ για το νέο Εθνικό Θέατρο στα Τίρανα

Ο Αλβανός ΠτΔ εμποδίζει κονδύλιο 7 εκατ. ευρώ για το νέο Εθνικό Θέατρο στα Τίρανα

Συνεχίζει να προκαλεί εντύπωση η στάση του Αλβανού Πρόεδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα απέναντι στην αλβανική κυβέρνηση. Ο Αλβανός ΠτΔ εδώ και λίγες μέρες βρίσκεται εμφανώς αντίθετος στην αποφάσεις του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, παρεμποδίζοντας κάθε απόφαση που έχει ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μετά από την αντίθεσή του στον Νόμο περί Αλλοδαπών και στον κρατικό προϋπολογισμό, ο Μέτα αποφάσισε και πάλι να μην επιτρέψει την μεταφορά 900 εκατομμυρίων λεκ (7 εκατ. ευρώ) που θέλει να μεταφέρει η κυβέρνηση Ράμα στον Δήμο Τιράνων για την ανέγερση του νέου Εθνικού Θεάτρου στην πρωτεύουσα.

Σε επιστολή που εστάλη χθες ημέρα Πέμπτη στο αλβανικό Κοινοβούλιο, ο Μέτα χαρακτήρισε την απόφαση αντισυνταγματική, η οποία θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

«Η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο παραβίασαν ανοιχτά, παράκαμψαν και αμφισβήτησαν την εξουσία λήψης αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το κονδύλι των 900 εκατομμυρίων λεκ για το νέο Θέατρο διατίθεται για ένα έργο και ένα κτήμα που δεν έπρεπε να υπάρχει και που σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι πλέον στην αρμοδιότητα ή στην ιδιοκτησία του Δήμου Τιράνων».

Η αλβανική κυβέρνηση μετέφερε κεφάλαιο 900 εκατομμυρίων λεκ (περίπου 7,3 εκατομμύρια ευρώ) στον Δήμο Τιράνων για την «κατασκευή του νέου κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου». Η εν λόγω μετάφορα είναι μέρος των αλλαγών στον προϋπολογισμό του 2021 που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση με κανονιστική πράξη που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου και που χθες ο Αλβανός Πρόεδρος δεν θέσπισε.

Ακόμη, δεν είναι σαφές τι μέρος του κόστους κατασκευής θα καλύψει αυτό το ταμείο, καθώς το έργο κατασκευής κτιρίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη.

Επιπλέον το θέμα του Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα καθίσταται ακόμη πιο ασαφές, καθώς ο δήμαρχος Εριόν Βελίαϊ όλο και ανασκευάζει τις δηλώσεις του σχετικά με το ζήτημα.

Αν και ο Ιλίρ Μέτα έχει αποπεμφθεί από το αλβανικό Κοινοβούλιο, μέχρι στιγμής η Εφημερίδα της Κυβέρνησης στην Αλβανία δεν δημοσιοποίησε τίποτε σχετικά με την καθαίρεσή του.

Όπως και να 'χει ο Μέτα έχοντας ευρισκόμενος ακόμη στο αξίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, συνεχίζει να αποτελεί πρόσκομμα στα σχέδια και τις αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου