Σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 25 εκατ. ευρώ στην Αλβανική Αστυνομία

Σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 25 εκατ. ευρώ στην Αλβανική Αστυνομία

Ένα ακόμη σκάνδαλο πλήττει τους θεσμούς στην Αλβανία. Αυτή τη φορά η Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) με έδρα τα Τίρανα, όπου βασικός βοηθός της είναι οι ΗΠΑ, οδήγησε στη φυλακή 8 αξιωματούχους της Αλβανικής Αστυνομίας, οι οποίοι εμπλέκονται σε σκάνδαλο διαφθοράς, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε στην SPAK ένα χρόνο μετά από την καταγγελία δύο βουλευτών της αλβανικής αντιπολίτευσης. Όταν η εν λόγω δομή συστάθηκε και άρχισε τις έρευνες, διαπίστωσε παραβιάσεις των κανόνων στις δημόσιες συμβάσεις, που διαπράχθηκαν από μέλη της Μονάδας Προμηθειών που έφεραν αθέμιτα πλεονεκτήματα και προνόμια κατά τη διαδικασία ανάληψης των διαγωνισμών. Ουσιαστικά οι κατηγορούμενοι όριζαν τα κριτήρια του διαγωνισμού, ούτως ώστε να επωφεληθούν συγκεκριμένες εταιρείες.

Οι αξιωματούχοι Kreshnik Bejkaj, Ani Omuri, Klevis Hasani, Anisa Bogdani, Flutura Çekrezi, Fatmir Demneri, Gëzim Mingaj και Mariglen Buzali, συνεργάζονταν από κοινού για την χειραγώγηση της προσφοράς, η οποία αφορούσε την προμήθεια αστυνομικών στολών και άλλων σχετικών υλικών για την Αλβανική Αστυνομία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως από τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, μια αστυνομική στολή (κατά την συγκεκριμένη προσφορά) κοστολογούνταν στις 2,8 χιλιάδες ευρώ.

Επίσης. εκτός των παραπάνω κατηγορουμένων, στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται η τότε Υπουργός Άμυνας της Αλβανίας και νυν Εξωτερικών, Όλτα Τζάτσκα και ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Σάντερ Λέσαϊ, ο οποίος παραιτήθηκε έπειτα από τη δολοφονία του νεαρού Κλοντιάν Ράσα στα Τίρανα.

Αν και ποτέ δεν λείπουν τα περιστατικά διαφθοράς στην Αλβανία, εκείνο που γίνεται αντιληπτό είναι πως τα τελευταία έρχονται σε αντίθεση με τον λαϊκιστή Ράμα και τις δηλώσεις του για ισχυρή καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων από τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου