Η ΕΕ δαπάνησε πάνω 60 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία

Η ΕΕ δαπάνησε πάνω 60 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία

«Μόνο με την καταδίκη ανώτερων αξιωματούχων, οι πολιτικοί, οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι – ή μάλλον δεν είναι πλέον – πάνω από το νόμο.»

Αυτή ήταν η δήλωση του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα Luigi Soreca, στο συνέδριο κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Από το μήνα Μάρτιο στην Αλβανία, ξεκίνησε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αξίας 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, με συμμετέχοντες τις ισπανικές, τις ολλανδικές και τις ιταλικές αρχές για τη στήριξη των αλβανικών θεσμών στη διερεύνηση του οικονομικού εγκλήματος, ανακοίνωσε ο Soreca.

Επίσης, ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα, ξένοι εμπειρογνώμονες θα παρευρεθούν στην πρώτη δίκη της SPAK κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς.

Τέλος, ο Soreca τόνισε ότι η Αλβανία θα πρέπει να καταδικάσει όλους τους ανώτερους αξιωματούχους, αλλά και τους δικαστές που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ από το 2012 έχει χρηματοδοτήσει την Αλβανία με 60 εκατομμύρια ευρώ ούτως ώστε να ενισχύσει τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη στη χώρα.

Παρά τις προσπάθειες που φαίνεται να κάνει η ΕΕ ως προς την καταπολέμηση της διαφθοράς των θεσμών στην Αλβανία, ακόμη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα συνεχίζει να αντιμετωπίζεται μεροληπτικά από τη δικαστική εξουσία, αλλά και από τους θεσμούς που ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ιδιοκτησιακό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου