Αλβανία: Κατάσχεση παράνομης περιουσίας πρώην δικαστών με παρέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ

Αλβανία: Κατάσχεση παράνομης περιουσίας πρώην δικαστών με παρέμβαση ΕΕ - ΗΠΑ

Το Ειδικό Εφετείο κατά της Διαφθοράς στην Αλβανία, επιβεβαίωσε την απόφαση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων δύο πρώην μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενός από το Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή. Οι πρώην δικαστές είναι οι: Fatos Lulo, Bashkim Dedja και Shkëlzen Selimi.

Η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των ανωτέρω δικαστών επικροτήθηκε από τον Πρέσβη της ΕΕ Luigi Soreca και την Πρέσβη των ΗΠΑ Yuri Kim.

Η SPAK ξεκίνησε εδώ και μήνες την έρευνα δικαστών που δεν έχουν περάσει τη διαδικασία ελέγχου.

Ο Fatos Lulo, πρώην δικαστής του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποπέμφθηκε το 2018 από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων για ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Με βάση την έκθεση HIDAACI, ο δικαστής κατηγορείται για μη καταβολή φόρων εισοδήματος που δημιούργησε από το 1994 έως το 1997

Επίσης ύποπτη ήταν η δήλωση του KPC ότι ο δικαστής έλαβε δύο φορές μεγάλα χρηματικά ποσά από την αδερφή του, μία φορά το 1997, δώρο 100 χιλιάδων ευρώ και το 2000, χρέος 480 χιλιάδων ευρώ (εκ των οποίων επέστρεψε, καθώς δεν μετανάστευσε στον Καναδά ).

Ο Shkëlzen Selimi , πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απολύθηκε τον Ιούλιο του 2018 από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Προσόντων. Οι λόγοι αφορούσαν επαφές που είχε με διακινητές και εμπόρους ναρκωτικών.

Ο Shkëlzen Selimi, επίσης γνωστός ως δικαστής του Gërdec, ήταν ο τέταρτος δικαστής που απολύθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο, μετά τους Admir Thanza, Arta Zeneli και Tom Ndreca .

Ο Bashkim Dedja, πρώην επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το Ειδικό Εφετείο κατηγορείται για μη αιτιολόγηση της περιουσίας. Έπειτα από ειδική έρευνα, ο Dedja διαπιστώθηκε ότι είχε αρκετές παραβιάσεις στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου